2024. április 25., csütörtök

A fiatalok körében is terjed a járvány

42 személy szorul lélegeztetőgépre

A koronavírus-járvány újabb lendülete meglepte még a járványügyi szakembereket is. Amíg egyesek arra ösztönzik a lakosságot, hogy óvják egészségüket és viseljenek védőmaszkot, tartsák tiszteletben az előírt egyméteres távolságot és mossanak rendszeresen kezet, van olyan járványügyi szakember is, aki szerint most jött el a nyájimmunitás kialakításának az ideje. Az ország több területén növekszik a betegek száma, egyre több a fiatal beteg, ma egy hatéves gyermeket szállítottak Belgrádba gyógykezelésre, ugyanis koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak nála.

Ana Brnabić kormányfő és Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter ma Novi Pazarba látogatott, hogy saját szemükkel győződjenek meg arról, valóban olyan rossz-e a helyzet, mint amiről a médiában tudósítanak(fotó:Beta)

Ana Brnabić kormányfő és Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter ma Novi Pazarba látogatott, hogy saját szemükkel győződjenek meg arról, valóban olyan rossz-e a helyzet, mint amiről a médiában tudósítanak(fotó:Beta)

A legfrissebb adatok szerint kedden 15 óráig az ország területén 24 óra leforgása alatt 8377 tesztet végeztek el, ebből 276 lett pozitív. Az elhalálozottak száma 3, lélegeztetőgép segítségére 42 személy szorul. Jelenleg az ország területén 1625 aktív fertőzöttet jegyeznek. A Vajdasági Klinikai Központban 83 koronavírus-fertőzött beteget ápolnak, közülük hatan vannak lélegeztetőgépen.

Belgrádban tegnap reggel hat órától szigorított védőintézkedéseket vezettek be, vagyis zárt helyiségben, ahol tömegesebben lehetnek jelen a polgárok, mindenki köteles maszkot viselni, és mint arra Srđan Janković, járványügyi szakember a Pink Televíziónak adott nyilatkozatában rámutatott, ha ezek az intézkedések nem hozzák meg a várt eredményeket, a felelőtlenek büntetésekkel is számolhatnak.

Nikola Nikodijević Belgrád város képviselő-testületének elnöke a Prva Televízióban tett szereplése során kiemelte, egyelőre a kommunális felügyelőségek és a kommunális rendőrség figyeli, hogy a polgárok eleget tesznek-e az előírásoknak. Egyelőre csak figyelmeztetik őket, de ha a következő napokban szükség mutatkozik rá, a fertőző betegségektől való védelemmel foglalkozó törvény értelmében intézkedéseket foganatosítanak. Így azok, akik a gyógyszertárakban, a tömegközlekedési eszközön, a boltban, illetve más közintézményben, zárt helyiségben nem használnak védőfelszerelést, 20.000–150.000 dinár büntetést, a jogi személyek pedig akár 2.000.000 dináros büntetést is fizethetnek.

A kávézók és éttermek működésének korlátozásáról még nem döntött az országos válságstáb, hiszen ez több ember megélhetését tenné kérdésessé, de amennyiben tovább nő a fertőzöttek száma, újabb szigorításkal lehet számolni.

Janković elmondta, a járvány első hulláma még nem ért véget, és ezzel a szakemberek is tisztában voltak. Ez a lendület akár 8 hétig is eltarthat. Tekintettel arra, hogy a betegség a fiatalok körében most a legmagasabb, a fertőzés mechanizmusát is könnyebb feltérképezni. Habár a fiatal szervezet, úgy tűnik könnyebben megbirkózik a betegséggel, véleménye szerint nem szabad könnyelműen venni a helyzetet, mert elmondása szerint a fiatalok körében is vannak olyanok, akik szervezete hátrányosan reagál a betegségre, így szerinte nem jött el a nyájimmunitás megszerzésének ideje. A jelenlegi helyzet is jelentős megterhelést jelent az egészségügyi rendszerre.

A Novi Pazar-i polgárok rosszalló megjegyzésekkel és füttyel fogadták a vendégeket(fotó:Beta)

A Novi Pazar-i polgárok rosszalló megjegyzésekkel és füttyel fogadták a vendégeket(fotó:Beta)

BAJBAN KÖZÉP- ÉS DÉL-SZERBIA

Feszült a helyzet Dél-Szerbia egyes településein. Vranjeban hétfőn rendkívüli állapotot vezettek be, hiszen az 50 kivizsgált személy közül 17-nél diagnosztizálták a vírus jelenlétét. Egy 44 éves személy belehalt a járvány okozta szövődményekbe. Kraljevóban is nő a fertőzöttek száma. A helyi közegészségügyi intézet adatai alapján az elmúlt egy-két hétben több beteget regisztráltak, mint a rendkívüli állapot idején márciusban, áprilisban és májusban. Kragujevacon két nap alatt 78 fertőzöttet jegyeztek. Šumadija-körzetben vasárnap és hétfőn 89 fertőzöttről számoltak be. Čačakban a 15 tesztből 9 lett pozitív. Užicen naponta érkeznek súlyos betegek a kórházba, egyre több a tüdőgyulladásos beteg. Tutinban is aggasztó a helyzet, hiszen egy nap alatt a járvány következtében az egyik egészségügyi dolgozó szülei és testvére hunyt el. Dr. Mithat Eminović, a tutini Egészségház járványügyi szolgálatának vezetője az N1 televíziónak adott nyilatkozatában rámutatott, hogy amióta feloldották az országban a rendkívüli állapotot és lazítottak az óvintézkedéseken, intézményükre egyre nagyobb súly nehezedik. Korábban izolációba küldték a tünetmentes fertőzötteket, most azokat házi ápolásra utalják, így a betegség kikerült az egészségügy ellenőrzése alól.

Vrnjačka Banja területén egy hat éves gyereket kellett ellátniuk az orvosoknak. A gyereket, akinél koronavírus-fertőzést regisztráltak, bár tünetei enyhébbek ugyan, átszállították Belgrádba, a Dragiša Mišović Kórházba. A szüleinél nem mutatták ki a fertőzést, írta a Novosti napilap.

NOVI PAZAR HŐBÖRÖG

Ana Brnabić kormányfő és Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter ma Novi Pazarba látogatott, hogy saját szemükkel győződjenek meg arról, valóban olyan rossz-e a helyzet, mint amiről a médiában tudósítanak. A jelenlevő polgárok rosszalló megjegyzésekkel és füttyel fogadták a vendégeket. Miközben a kormánytagok az összegyűlt polgárokhoz szóltak, az egészségügyi dolgozók egy része tüntetésük jeléül hátat fordított a kórház vezetőségének és vendégeiknek. A fertőzöttek számának hirtelen megnövekedése káoszt okozott a helyi kórházban. Miután többen szorultak ellátásra, mint amennyit az osztályon el lehetett helyzeni, többen a kórház folyosójára kerültek. Egyes közösségi médiumok szerint az egészségügyi dolgozók nem rendelkeztek szükséges védőfelszereléssel, így országszerte gyűjtés indult. A helyszínem Rasim Ljajić idegenforgalmi miniszter kijelentette, hogy a kórházban kapacitás- és káderhiány van, ezért terhelte meg az intézményt a nagyobb számú súlyos beteg érkezése. A helyi média jelentése szerint, amióta a környező városokból és Belgrádból, valamint Bosznia-Hercegovinából is érkeztek orvosok, a helyzet ellenőrzés alá került. Lončar rámutatott, a lélegeztetőgépek működnek és a személyzet is a tudásának megfelelően végzi a munkáját. Kiemelte, a Novi Pazar-i kórházban van kellő számú orvos és nővér is, hogy ellássák a betegeket, eszközökből sincs hiány, ám látogatásukra hoztak még felszerelést, így jobban felszerelt kórházról van szó, mint más városok kórházainak többsége. Elmondta ugyanakkor, hogy várhatóan bővítik a kórház kapacitásait. A miniszter cáfolta, hogy tömeges elhalálozást okozott volna a járvány a dél-szerbiai városban. Mint kiemelte, többen otthon próbálták gyógykezelni magukat és már csak akkor jelentkeztek a kórházban, amikor nagy volt a baj. Elmondta ugyanakkor, hogy tudomása szerint 8-9 személy hunyt el a koronavírus okozta komplikációktól, a többi elhalálozásért, amit a településen jegyeztek, nem okolható bizonyítottan a járvány. A fémkoporsókban történő temetkezés pedig csak járványügyi előírás.

A szerb média információi szerint Čedomir Jovanović tüdőgyulladással került ma kórházba. Arról még tegnap nem érkezett hír, hogy a Liberális Demokrata Párt vezetőjét is a COVID–19 vírus betegítette-e le.