2024. március 28., csütörtök
KERÉKPÁROZÁS – GIRO D’ITALIA

Az olaszok felajánlották a következő Nagy Rajtot

Budapest egyszer már rózsaszínbe borult a Giróra készülve (Fotó: MTI)

Budapest egyszer már rózsaszínbe borult a Giróra készülve (Fotó: MTI)

Az olasz szervezők felajánlották, hogy a Giro d’Italia idén májusra tervezett és a járvány miatt elmaradt Nagy Rajtját jövő májusban rendezzék Magyarországon – mondta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos. Nagyon sokat dolgoztunk munkatársainkkal, hogy a Giro Magyarországról induljon 2020-ban, ám sajnos a koronavírus ezt is elvitte” – nyilatkozta az M1 aktuális csatornának Révész. Elárulta: a szervezők megkeresték azzal, hogy októberre halasztanák a versenyt, és akkor tartanák Budapesten a Nagy Rajtot, ám ez több szempontból is elfogadhatatlan volt számukra. Révész ugyanakkor leszögezte: a kormánynak meg kell fontolnia, hogy az ország anyagi teherbíró képessége a következő időszakban mit bír el, és mit nem. Hozzáfűzte: a Grande Partenza megrendezése esetén az elmúlt időszakban elvégzett nagyon sok munka – például az útvonalak megtervezése – nem veszne kárba. „Azt hiszem, hogy ha a turizmus fellendítésére fókuszálunk, és azt szeretnénk, hogy újra felfedezzék Magyarországot, ez mindenképp amellett szól, hogy a Giro-rajtot érdemes jövőre megrendezni Magyarországon” – mondta a kormánybiztos.
A 103. Giro d’Italia az eredeti tervek szerint május 9-én Budapesten rajtolt volna, és az első három szakasznak adott volna otthont Magyarország. A Giro 1909 óta íródó történetében eddig 13 alkalommal rajtolt a viadal Olaszországon kívül, legutóbb 2018-ban, amikor Izraelben volt a Grande Partenza.

TOUR DE HONGRIE

Nibali csapata indul

A világbajnok Mads Pedersen és a négyszeres Grand Tour-győztes Vincenzo Nibali csapata, a Trek-Segafredo is indul a Tour de Hongrie-n. Az amerikai World Tour-csapat az eredeti, májusi időpontban is rajthoz állt volna a magyar körversenyen, és a szervezők bejelentése szerint ott lesz az elhalasztott, augusztus 29. és szeptember 2. között sorra kerülő viadalon is.
A dán vb-címvédő várhatóan az ugyancsak augusztus 29-én kezdődő Tour de France-on szerepel majd, az olasz klasszis fő versenye viszont a Giro d’Italia lesz, így – mint a Tour de Hongrie honlapján kiemelték – remekül szolgálhatná felkészülését a magyar körverseny.

A viadalon már hivatalos az ugyancsak WT-csapat holland Jumbo-Visma indulása, akárcsak a prokontinentális olasz Androni Giocattoli-Sidermec, valamint a spanyol Kometa-Xstra, a szlovén Adria-Mobil és a csíkszeredai Team Novák részvétele. A nemzetközi szövetség (UCI) versenynaptárában szereplő, 2.1-es kategóriájú 41. Tour de Hongrie-n a tervek szerint 20 csapat 120 versenyzője áll majd rajthoz. A szervezők célja, hogy teljesítsék a Pro Series nevű sorozatba kerülés egyik fontos kritériumát, amihez legalább tizennégy World Tour- és prokontinentális sornak kell rajthoz állnia.

Vb több favorit nélkül

A végső győzelemre is esélyes versenyzők hagyhatják ki az idei időfutam-világbajnokságot, miután az UCI háza tájáról érkező hírek szerint biztosan nem módosítják a korábban jóváhagyott versenynaptárt. Holland források rámutatnak, a Tour de France (augusztus 29. – szeptember 20.) és a vb (szeptember 20–27.) a legújabb szövetségi egyeztetések után is fedik egymást, így a Tourt végigtekerő versenyzők biztosan nem lehetnek ott a 20-án, a svájci Aigle-ben tartandó időfutamon. A hiányzók közé tartozhat a 2017-ben győztes Tom Dumoulin, Tony Martin, a szám négyszeres (2011, 2012, 2013, 2016) világbajnoka, Primož Roglič és Wout van Aert.