2024. április 23., kedd

Mecsetté alakítanák vissza a Hagia Sophiát

A konstantinápolyi pátriárkát megdöbbentette és elszomorítja

Megdöbbentőnek és elszomorítónak nevezte I. Bartolomaiosz konstantinápolyi (isztambuli) pátriárka, hogy Törökország tervbe vette, hogy a Hagia Sophiát ismét mecsetté alakítsák át – derül ki a Kathpress katolikus hírügynökség pénteki jelentéséből.

A Kathpress a Wall Street Journal című amerikai lapra hivatkozva azt írja, az egyházi vezető szerint a konstantinápolyi egyház 17 évszázada túlél, és Isten akaratával örökre fennmarad a Boszporusz partján. „Mit mondjak keresztény vezetőként és konstantinápolyi pátriárkaként? Ahelyett, hogy összekötne minket, megoszt bennünket egy 1500 éves örökség” – fogalmazott a Hagia Sophiával kapcsolatban I. Bartolomaiosz.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök az utóbbi hetekben többször szorgalmazta, hogy az épület váljon ismét muszlim imahellyé. A Hagia Sophia sorsáról július elején dönt az úgynevezett államtanács Törökországban.

A Hagia Sophia, törökül Ayasofya a VI. században épült, Justinianus császár uralkodása idején, és akkor a bizánci építészet kicsúcsosodása és a világ legnagyobb keresztény temploma volt. Konstantinápoly 1453-as bevételét követően az Oszmán Birodalom mecsetté alakította át. A világi jelleget öltő Török Köztársaságban azonban 1934 óta az épület múzeumként működik.