2024. március 28., csütörtök

Az ismétlés a siker kulcsa?

A parlamenti küszöb alatt maradt pártok a szerdai választásokban bíznak – Helyhatósági választásokat is megismételtek, és megismételnek vasárnap

Bár már bő egy héttel ezelőtt lezajlottak a választások az országban, a folyamatnak még sincs mindenütt vége, és végeredménye sem: a hétvégén is megismételtek, s a hét folyamán és a jövő vasárnap is megismételik a választásokat több szavazóhelyen, így egyes önkormányzatokban a következő napok is a szavazás hangulatában telnek.

Ótos András illusztrációja

Ótos András illusztrációja

Szerdán, július 1-jén 234 szavazóhelyen ismétlik meg a parlamenti választásokat a Köztársasági Választási Bizottság (RIK) döntése alapján. Ezeken a helyeken 203.012 választópolgár nyilváníthat másodszor is véleményt a korábban észlelt szabálytalanságok miatt. A RIK döntése értelmében 204.027 szavazólapot nyomtatnak újra, amennyi megegyezik a szavazati joggal rendelkezők számával, és további 1015 tartalék szavazólap kerül ki a nyomdából. Topolyai, szabadkai, újvidéki, fehértemplomi, nagybecskereki, alibunári, verseci, belcsényi (beocsini), inđijai, zimonyi, újbelgrádi, obrenovaci, rakovicai, čukaricai, szécsányi, loznicai, valjevói, ljubovijai szavazóhelyek is vannak a megismételt választások színhelyei között. Az érvényes szavazáson részt vett polgárok száma a RIK szerint 3.159.748 volt június 21-én, szavazati joggal 6.584.376 polgár rendelkezett.

A Szerb Haladó Párt 189, a Szerbiai Szocialista Párt 32, a Szerb Patrióta Szövetség (Aleksandar Šapić) 12 mandátumot szerzett a többségi listák közül. A Vajdasági Magyar Szövetség 9, Muamer Zukorlić bosnyák listája 3, Sulejman Ugljaniné 2, az albán kisebbség listái pedig összesen 3 mandátumot szereztek. A parlamenti küszöbhöz közel álló pártok között van a Szerb Királyság Megújítási Mozgalma (2,63 százalékkal), az Elég volt! mozgalom (2,32) és a Szerbiai Demokrata Párt Seprű 2020 listája (2,25). Valamennyien fel is szólították a polgárokat a szavazáson való részvételre, hiszen néhány ezer szavazat sokat változtathat a helyzeten – mondták.

MEGISMÉTELT VOKSOLÁS, MEGISMÉTELT EREDMÉNYEK

Vasárnap Kragujevac, Požarevac és Vladičin Han néhány szavazóhelyén járultak ismét az urnák elé a választópolgárok a korábbi szabálytalanságok miatt elrendelt, megismételt helyhatósági voksoláson. A kragujevaci képviselő-testület mandátumait sikerült véglegesíteni, és megállapítani, hogy vasárnap a 3948 szavazópolgár közül 1328 ment ki újból szavazni, a helyi parlamentben 46 mandátumot szerzett az Aleksandar Vučić vezette Gyermekeinkért lista, Veroljub Verko Stevanović Mindenki erre az oldalra elnevezésű listája 17 mandátummal a második a képviselő-testületben. A Szerbiai Szocialista Párt 9 mandátumot szerzett, egy helyi kezdeményezésként létrejött koalíció, az Alternatíva, a Kragujevaci Kezdeményezés és az Eko Park szövetsége pedig 4 mandátummal büszkélkedhet.

Meggyőző fölényre tett szert a požarevaci választásokon is a Szerb Haladó Párt. A szervezet vasárnap este azt közölte, az egyik szavazóhelyen, Brezanében, a szavazók 60,57 százaléka járult az urnák elé ismét, s az SZHP megszerezte a voksok 93,47 százalékát. Hetven százalék körüli támogatottságot kapott a párt másik két, ehhez az önkormányzathoz tartozó szavazóhelyen is, igaz, jóval alacsonyabb részvétel mellett: a polgároknak csupán a 34 százaléka ment el véleményt nyilvánítani.

Ótos András illusztrációja

Ótos András illusztrációja

Vladičin Hanban két helyen ismételték meg a voksolást, 63 százalékos volt a részvételi arány, s a helyi képviselő-testületben semmi sem változott meg az egy héttel ezelőtti eredményekhez képest, hiszen a Szerb Haladó Párt abszolút többségre tett szert 24 mandátummal, Novica Petrović Hani házigazdák listája 8, a szocialisták, a Seprű 2020 és az Orosz Párt egy-egy mandátumot kapott a szavazóktól.

NEM VÁLASZTANAK MINDENÜTT

Mint ismeretes, a šabaci Városi Választási Bizottság korábban úgy döntött, hogy a szabálytalanságok miatt a választásokat meg kell ismételni mind a száz szavazóhelyen. A határozatra panaszt nyújtott be a Szerb Haladó Párt helyi szervezete, egyébként a múlt vasárnapi választások győztese, s tegnap az újvidéki Közigazgatási Bíróság ezeknek a panaszoknak a legnagyobb részét el is fogadta, s úgy döntött, 73 szavazóhelyen még sincs szükség a voksolásnak a reprízére. Így a bírósági döntés alapján 27 szavazóhelyen kell újra megmérettetésre indulniuk a pártoknak, köztük a győztes SZHP-nek és a Nebojša Zelenović vezette helyi listának is, mely eddig a várost irányította. Nem tét nélküli ez a politikai harc, hiszen 28 ezer személynek van szavazati joga az említett helyeken, vagyis a šabaci szavazópolgárok csaknem a harmadának. A legtöbb szabálytalanság azért történt, mert sokan a szavazóhelyen kívül adták le voksaikat a múlt vasárnap, azaz aláírásukkal nem támasztották alá, hogy kimentek szavazni. Emellett olyan esettel is találkoztak, amikor nem volt a meghagyásoknak megfelelően lepecsételve a szavazatgyűjtő doboz. Összesen 26 helyen állapított meg a bíróság súlyosabb szabálytalanságot a šabaci választásokon. A bíróság döntése egyébként véglegesnek számít, az ellen már csak a Szerbiai Alkotmánybíróságnál lehet fellebbezni, ha azonban ezt meg is teszik, a bíróság nem halasztja el a bírósági döntés végrehajtását. Nebojša Zelenović Šabac a miénk! választási listája közben az Alapfokú Ügyészségnek további információkat és bizonyítéknak vélt anyagot is átadott az állítólagos választási visszaélések bizonyítása céljából. A lista tagjai azt mondták, 123 szemtanút sikerült megszólítaniuk, és 262 bűncselekményt dokumentáltak a választások után. A választásokat július 5-én ismétlik meg az eddig ellenzéki irányítás alatt állt önkormányzat érintett szavazóhelyein.

EURÓPAI KÉPMUTATÁS

A választási folyamattal kapcsolatos értékelésében az egyik kereskedelmi televízión vendégeskedve egyébként Ana Brnabić kormányfő véleményének adott hangot, hogy a bojkott mellett kampányolt ellenzéki pártok kudarcot vallottak. Problematikusnak nevezte, hogy a Szövetség Szerbiáért ellenzéki koalíció azt sem mondta meg a választások előtt, milyen eredmény számítana a bojkott sikerének, ezért utólag bármilyen adatra azt lehet mondani, hogy a bojkott sikerét támasztja alá. Bírálta Tanja Fajon európai parlamenti képviselőnek, az EP szerbiai stabilizációs és társulási bizottsága elnökének azon kijelentéseit is, melyek szerint Szerbiában nem lesz a parlamentben jelen igazi ellenzék, és ez a legitimitást kérdőjelezi meg. Úgy fogalmazott, hogy ezek képmutató megállapításoknak számítanak, mert ha az ötven százalék körüli részvételi arány nem legitim, akkor hogyan lehet legitim az európai választások eredménye, melyeken 28 százalékos a részvétel.