2024. április 25., csütörtök

Meggyőző siker

Czegledi Rudolf polgármester a választási eredményről

A Vajdasági Magyar Szövetség Zentán 13 mandátumot szerzett a múlt vasárnapi helyi önkormányzati választáson, így az önkormányzat továbbra is Czegledi Rudolf vezetésével folytathatja az elmúlt években megkezdett munkát. A polgármestert arra kértük, értékelje a választási eredményeket.

– A szavazók mintegy 45 százalékban a Vajdasági Magyar Szövetségre szavaztak. A község polgárait köszönet illeti meg, amiért az elmúlt választási ciklusokhoz képest jóval nagyobb számban jelentek meg a szavazóhelyeken. Nagyon sok külföldi rendszámú autót is láttunk a szavazóhelyek környékén, ezért külön köszönet illeti azokat, akik külföldön tartózkodnak, szavazni mégis hazajöttek. Egy helyi közösséget kivéve mindenütt a VMSZ szerezte a legtöbb szavazatot. A siker vitathatatlan. A győzelmünk százalékarányban is jelentős, hiszen a második legtöbb szavazatot összegyűjtő párt, a Szerb Haladó Párt csak közel 33 százalékot szerzett. Összesen 13 mandátumot szereztünk, 2008 óta nem volt ennyi.

A részvételről a polgármester elmondta, hogy a választásokon többen vettek részt a korábbiaknál, mégpedig annak ellenére, hogy a község lakosságszáma csökkent az elmúlt időszakban. Mint mondta, a Vajdasági Magyar Szövetségnek a helyi önkormányzati választáson elért meggyőző sikerét annak tulajdonítja, hogy az elmúlt négy évben minden téren komoly munkát végeztek.

– Ezen többek között az intézmények működtetését, a közvállalatok munkáját, a beruházásokat, a több évtizedes problémák sikeres megoldását értem. A polgárok láthatták és értékelhették a munkánkat. Mindig nyitottak voltunk arra, hogy bemutassuk az eredményeinket, és elmondjuk az okát annak, ha valami nem sikerült úgy, ahogy szerettük volna. Az eredmények azt mutatják, hogy a választók közel felének részéről az a visszajelzés érkezett, hogy az elmúlt négy évben elvégzett munkát tovább folytassuk. A siker másik oka, hogy a Vajdasági Magyar Szövetségnek volt egyedül konkrétan leírt programja, amit elmondtunk a polgároknak, és amit írásban is átadtunk számukra. A polgárok az elvégzett munkát és a terveinket egyaránt értékelték, ez hozta meg a kiváló eredményt. Bízunk benne, hogy négy év múlva még jobb lesz.

A polgármester hangsúlyozta a VMSZ szerepét a járványügyi helyzet helyi szintű kezelésében is:

– A Vajdasági Magyar Szövetségnek egy olyan krízishelyzetben is bizonyítania kellett, amilyenben még sosem voltunk: ez volt a koronavírus miatti rendkívüli helyzet. Úgy gondolom, hogy az önkormányzat maximális eredménnyel tudta ezt kezelni. Meg tudtuk szervezni az életet a községben, és mindenre tudtunk megfelelő megoldást találni. Ráadásul sokszor előfordult, hogy mire az előírások megjelentek, mi már megtaláltuk a megoldásokat. Ezt a megkezdett utat szeretnénk folytatni a következőkben is.