2024. március 28., csütörtök

Nyári bazár a CK13-ban

A CK13 Ifjúság Központ felhívja az érdeklődők figyelmét arra, hogy hétfőn 17 és 21 óra között nyári vásárt tartanak az Autonóm Övezet CK13 elnevezésű programelképzelés részeként.

Az eseményen 19 órától műhelymunkán vehetnek részt a látogatók, amelyen újrahasznosítható anyagokból táskákat készítenek gyümölcsök és zöldségek tárolására. A közleményükben hangsúlyozzák, hogy a CK13-ban, azaz a Fekete Házban rendezett vásárok szezonális jellegűek és elsősorban a kisebb, helybeli kisiparosok és kézművesek támogatására találták ki őket. Ezeknek köszönhetően lehetőségük van bemutatni termékeiket és egymással is megismerkedhetnek. A termékkiállítás mellett kisebb, oktató jellegű és más, érdekes tevékenységekkel is készülnek a szervezők. A korábbi vásárokhoz hasonlóan ezúttal is különleges ékszereket, természetes kozmetikumokat és más kézműves termékeket találhatnak a látogatók. A program ideje alatt lehetőség nyílik adományokkal támogatni az eseményt.

Az Autonóm Övezetről

A CK13 ifjúsági Központ aktivistái önszántukból nem hajlandóak elhagyni a fekete épületet. Az autonóm zónába azok léptek be, akik ez elmúlt napokban ellátogattak az újvidékiek körében népszerű Fekete Házba. A Kuda.org és a CK13 szervezetek közötti szerződés a Fekete Ház Bojović vajda utcában lévő épületének használatáról csütörtökön lejárt, amit az adott feltételek ismeretében a feleknek nincs szándékában meghosszabbítani. A CK13 csapata tehát a hét közepe óta szerződés nélkül tartózkodik az épületben, ennek tükrében négy napos rendezvényt szerveztek, melynek célja bemutatni, hogy mi mindennel foglalkoznak a Fekete Házban.

Fotó: Győri Norbert

Fotó: Győri Norbert

Szerdától tehát mindennap körbevezetik a kíváncsi látogatóakt a ház épületében, az adományokért működő vegán konyhában naponta főznek, este nyolctól pedig kerekasztal-beszélgetésen vehet részt a klub közönsége a szervezőkkel. Az elmúlt napokban olyan zenekarok léptek fel mint az SNB, See It My Way, Testet ölt, Ground Zero, Kobb, Still Bleeding, csütörtök este Lidij és Tashana szolgáltatta a színvonalas zenét. A csütörtöki kerekasztal-beszélgetésen elhangzott, hogy a Fekete Ház közösségi hely ahol különböző kultúrák képviselői helyet kaphattak és bizonyíthatták a létjogosultságukat. A kezdeti nehézségeket legyűrve, a CK13 ifjúsági csapata, közösségi összefogással önellátó intézménnyé alakította a helyiséget az elmúlt tíz év alatt, ami a projektet anyagilag támogató, németországi Schüler Helfen Leben Alapítvány eredeti célja volt.

Ozren Lazić, a CK 13 szervezet programkoordinátora szerint, mindaddig ottmaradnak az épületben, amíg a törvényes végzés nem kényszeríti az egyesületet az épület elhagyására. – A jövőt illetően nem gondolkodunk B tervről. A célunk az, hogy kiharcoljuk az igazunkat! Fogalmunk sincs, hogy mi vár ránk, megtörténhet, hogy már egy hónap múlva lebontják a házat, de az sem kizárt, hogy addigra a hivatalos szervek távolítanak el minket a házból. Mi továbbra is szervezzük a programokat! – mondta a klub koordinátora.

A szerződés tehát egyelőre nem lesz meghosszabbítva. Jelenleg arról folynak a tárgyalások a Kuda.org és a SHL között, hogy a felkínált szerződést, ami valójában egy ultimátum a CK13 ifjúsági szervezet hivatalos szétzilálásáról, a Kuda.org vonja vissza. Lazić szerint az SHL alapítvány semmikép sem szeretné azt, ha a CK13 csapata elhagyná az épületet.

A Fekete Házban szombat délutántól használtkönyvcsere-börze és vegán vacsora várja a látogatóakt. Éjszaka a Lazar és a Kamper zenekarok szórakoztatják a közönséget.

Nyitókép: Fotó: Győri Norbert