2024. április 25., csütörtök

Hétvége a divat jegyében

Pénteken este kezdődött a 14. Serbia Fashion Week rendezvényegyüttes, az eseményeket június 29-éig követhetjük.

A divathetet eredetileg áprilisban tervezték megtartani, de a koronavírus-járvány miatt bevezetett rendkívüli intézkedések miatt elnapolták.

Pénteken 19 órakor a Selyemgyár Kultúrközpontban zenei előadással kezdődött el a divathét, ezután tárlat nyílt a hazai és a külföldi fiatal dizájnerek munkáiból.

Szombaton 19 órakor a Selyemgyárban megtartják a Fiatalok helyzete a koronavírus-járvány idején – kik az „új normalitás” divattervezői elnevezésű panelvitát. A rendezvényen fiatal divattervezők és a divatszakma szakértői vesznek részt, elbeszélgetnek arról, hogyan tudták megvalósítani ötleteiket és projektjeiket a pandémia ideje alatt, valamint eszmecserét folytatnak a divatszakma jövőjéről. A panelvita után kihirdetik a Serbia Fashion Week pályázatára beérkezett fiatal divattervezők győztes projektjeit, a legjobbat 15 nemzetközi szakértő választja ki.

Az eseménysorozat vasárnap a Promenada bevásárlóközpontban folytatódik, ahol 19 órától megtartják a Tekintet a jövőbe elnevezésű panelvitát, amelyen arról beszélgetnek a résztvevők, hogyan alakulhatnak a vásárlási szokások a koronavírus-járvány után, milyen mértékben tértek át az emberek az online vásárlásra stb.

A Dnevnik napilap honlapján emlékeztetnek arra is, hogy június 29-én, a 14. Serbia Fashion Week utolsó napján a Vajdasági Múzeumban megtartják a Szerbiai divattervezők kiállítását, amelyen a látogatók megtekinthetik a tavaszi divathétre készült munkákat, valamint előzetest is láthatnak az októberi, ugyanezt a gyűjtőnevet viselő rendezvénysorozatra készült kreációkból. A kiállítás után a tervek szerint megtartják a Június októberben elnevezésű panelvitát, amelyen arról lesz szó, hogyan mutathatják be a jövőben az új divatkollekciókat, mi változhat a járvány miatt stb. A beszélgetésen többek között felszólal Marija Šabić, Bata Spasojević, Suzana Perić és Milica Tričković.