2024. április 25., csütörtök

Testi-lelki terápia

Festészet a karantén idején címmel nyílt kiállítás

Két amatőr festőcsoport, a palicsi ABC&T  és a topolyai Ács József Szakkör tagjainak legújabb alkotásaiból nyílt kiállítás csütörtökön délután a topolyai Művelődési Ház kiállítótermében. A Török István festőművész és Csernik Attila grafikusművész irányításával dolgozó szakkörök tagjai a koronavírus okozta izoláció alatt készült alkotásaikat mutatják be.

Amikor a járványügyi helyzet váratlanul felborította az életünket, a kijárási tilalom idején nem voltak rendezvények, az emberek nem találkozhattak egymással, az idősebbek még  az otthonukat sem hagyhatták el, Patrik Kovács Amália, a  palicsi szakkör egyik tagja úgy gondolta, hogy az izolációt sem szabad semmittevéssel, búskomorságban tölteni. A csoport Facebook-oldalán meghirdetett egy kihívást, amelynek a lényege az volt, hogy aki kedvet érez hozzá, készítsen új képet, és töltse is fel a világhálóra. A kihívásra 12-en jelentkeztek, az izolációban 43 alkotás készült el.

Ha az idősebb emberek nem hagyhatták el az otthonukat, attól még a képzelőerejük a bezártságban is szárnyalhatott. A tárlat képeiből kiderül, hogy kit mi foglalkoztatott a nehéz időszakban: a tavaszi bácskai táj, a nyíladozó természet,  kedves emberek portréi, szobai csendélet vagy éppen komor,  vászonra kívánkozó gondolatok.

A megnyitón Bábi Tomovity Iréna, a Művelődési Ház munkatársa köszöntötte a megjelenteket, majd  Patrik Kovács Amália ismertette az ötletet, Szlifkó Klára egy alkalmi verset mondott el, a kiállítást pedig lapunk munkatársa, Herceg Elizabetta nyitotta meg. A képeket szombaton 10 és 18 óra között még megtekinthetik az érdeklődők.