2024. március 28., csütörtök

Labdarúgás, akadémiai szinten a kicsiknek is

Véget ért a topolyai TSC egyhetes labdarúgótábora

A TSC Labdarúgó Akadémián az idén első alkalommal szervezték meg a TSC Tábort. A június 22-től 26-ig tartó rendezvény keretében a 2008 és 2013 között született gyerekek az akadémia pályáin a szuperligás topolyai csapat utánpótlásedzőinek irányításával sajátították el a labdarúgás alapjait, de olyan készségek fejlesztésén is dolgoztak velük, melyeket az élet minden területén hasznosítani tudnak majd a jövőben. A több mint 120 résztvevőt kisebb csoportokba osztották be. A 2008–2009-ben, a 2010–2011-ben, valamint a 2012–2013-ban születettekkel külön a korosztályra szabott edzésterv szerint dolgoztak az edzők. A részvevők az aktuális helyzethez alkalmazkodva nem aludtak ott a táborban, de az étkeztetést ott oldották meg, és egy csomagot is kaptak, mely felszerelést, labdát, mezt, sortot, labdát, napellenzőt és reklámagyagot is tartalmazott. Az ötnapos tábor pénteken zárult. Vajdaság szinte minden pontjáról érkeztek gyerekek.

Pontosan egy évvel ezelőtt a TSC Akadémia volt a helyszíne az akkor sikeresen megszervezett Juventus Tábornak, az idén pedig a szuperligás bajnokságot a negyedik helyen záró TSC Labdarúgóklub az Akadémián saját tábort indított. A részvevő gyerekek szülei közül többen is azt nyilatkozták, az idei színvonalasabb, szervezettebb és otthonosabb volt az egyébként kiváló előző évi tábornál is.

Palágyi Szabolcs, a TSC vezérigazgatója elmondta, hogy a klub mára olyan szintre nőtte ki magát, olyan feltételeket tudtak teremteni, hogy a legmagasabb szintű elvárásoknak megfelelő körülmények között sikerült megszervezni a tábort. Játékkal egybekötött csapatépítés, technikai gyakorlatok, egy az egy elleni játék és számos taktikai elem begyakorlása is szerepelt az edzéstervben. Természetesen mérkőzésekre is sor került, és a kapura lövést is gyakorolhatták. A táborlakók láthatóan komolyan vették az edzők utasításait, ugyanakkor kiváló volt a hangulat, és az utolsó napon már kifejezetten érezhető volt a csapatszellem is a gyerekek körében.

Palágyi Szabolcs szerint a táborba nagyon sok tehetséges gyerek jelentkezett, de nem az a cél, hogy mindenkiből focista legyen. A legfontosabb, hogy mindenki szép emlékekkel térjen haza Topolyáról.

Egy olyan tábort szerettünk volna megszervezni, amelyen keresztül megismernek bennünket, megismerik az edzőinket és a munkánkat, a klubunkat, és közben mindezt örömmel és vidámsággal teszik a gyerekek – fogalmazott. Az akadémia egész munkája úgy van megszervezve, hogy a tehetségek kinevelésére helyezik a hangsúlyt, és Palágyi szerint rövidesen eljutnak majd addig a szintig, hogy az első csapatba a saját nevelésű játékosok is bekerülhetnek. A TSC-nek sikerült egy sajátos és eredményes játékstílust kialakítani, ez meg is hozta az eredményeket. A legmagasabb rangfokozatban is alig talált legyőzőre a gárda, és augusztusban az Európa-liga selejtezőjében is indulhat. Szabó Zoltán, a TSC vezetőedzője sokban hozzájárult ehhez, most pedig újabb négy évre írta alá a szerződést a TSC-vel. A küszöbönálló bajnoki idényben új feltételekhez is alkalmazkodni kell, a keretben, pontosabban a mérkőzéseken a pályán kötelezően ott kell lennie két 21 évnél fiatalabb sportolónak. A TSC-ben meg is történtek az első átigazolások, Damjan Dostanić ifjúsági válogatott labdarúgó az amszterdami Ajax együtteséből igazolt Topolyára, de a napokban Nikola Bursać fiatal kapuvédő is bemutatkozott a TSC új szerzeményeként. Mindkét sportoló 2001-ben született.

Végül még egy jó hír a sok közül a TSC háza tájáról: Nenad Lukić kapta az idén a Dragutin Kostić-díjat, amelyet a Szerb Labdarúgó Szuperliga legértékesebb játékosának ítélnek oda minden szezon végén. A topolyai csapat 27 éves támadója a legmagasabb rangfokozat legjobb góllövője, a mögöttünk lévő idényben a legjobb pontszámot érte el a gólok, a gólpasszok és a kiharcolt tizenegyesek figyelembevételével. Lukić egyébként a liga legjobb góllövője is volt, 16-szor vette be az ellenfelek kapuját.