2024. április 19., péntek

Lekerültek a betonkockák

Zöldbe borultak az új szökőkút virágágyásai

Van olyan járókelő, aki fejét csóválva, és van olyan, aki kíváncsi tekintettel figyeli a Szabadka központjában, az egykori zöld szökőkút helyén épülő új szökőkúton dolgozó munkások mindennapi tevékenységét. Az építkezési területet körbezáró kerítésnél mindig akad egy-két turista vagy szabadkai lakos, aki hangosan ki is fejti véleményét az ott zajló eseményekről.

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

Az új talajszinti, kör formájú komplex szökőkútrendszer 3300 négyzetméteres területet foglal el a központi sétányon a Népszínház, a könyvtár és a városháza közötti területen. Lassan már kirajzolódik az új szökőkút végleges kinézete, a valamikori gránitlapok helyett a járdaszélekre most betonkockák kerültek, amelyeket koncentrikus körökben helyeztek el. A szabadkai szimbólumként számon tartott régi szökőkút februárban megkezdett bontási munkálatait követően először az új szökőkúthoz tartozó medencéket építették ki betonból, majd a virágtartókat alakították ki ugyanebből az anyagból. Május elején pedig arról számolt be lapunk, hogy már a helyükre is kerültek a zöldellő növények. Azóta az ott elszórt fűmagok is kihajtottak, így valamelyest barátságosabb kinézete lett az új építménynek. Időközben a talajszinti központi szökőkút is kiépült, amelybe világítótesteket és fúvókákat helyeztek el. Ezekből akár négy méter magasra is ugorhatnak a vízsugarak. A tervek szerint a víz csobogása összhangban lesz a megvilágítással. A parkosított részre padokat, 13 szeméttárolót, fákat erősítő védőrácsokat és reklámtáblákat is kihelyeznek. A szökőkút Népszínház felőli részén különböző geometriai alakzatokban húzódik majd a sétány, és figyelmet fordítanak a megvilágításra is, ugyanis 15 új villanyoszlop kihelyezését is előirányozták.

A szökőkút kiépítésének értéke csaknem 150 millió dinár, amit az önkormányzat saját költségvetéséből biztosít. A munkálatok kivitelezője a belgrádi Alex Engineering & Construction Kft., a krupanji Marković cég és az újvidéki ADS Energo Concept Kft.-ből álló csoportosulás, az építkezési munkálatok szakmai felügyelete pedig a szabadkai Support Project Kft. feladata. Az illetékesek májusi nyilatkozata szerint az építkezés már a határidő lejárta, azaz augusztus eleje előtt befejeződhet.