2024. március 29., péntek

Kutyákat mérgeztek az óbecsei menhelyen

Az ismétlődő problémára egy térfigyelő kamera kihelyezése jelentene megoldást

Befogadó család helyett állatorvoshoz került vasárnap hat kutya az óbecsei menhelyről, kettő nem is élte túl a mérgezést. Habár toxikológiai vizsgálatot nem végeztek rajtuk, az állatorvos szerint valószínűleg nem lassan ható patkányméregről, hanem organofoszfátról lehet szó.

Mérgezés szinte minden évben történik a menhelyen, és a tettesek rendre megússzák tettüket. Ezúttal azonban remélhetőleg bíróságra is kerül az ügy – jelentette ki Željko Plavšić, a menhelyet működtető Komunalac Közvállalat igazgatója.

Kristina Stepanov gondozó elmondása szerint az is gyakran előfordul, hogy a felelőtlen kutyatulajdonosok az állatot a menhelyre vezető úton hagyják – ez ellen és a mérgezések ellen is hathatós védekezést nyújthatna egy térfigyelő kamera a menhelynél.
– Szeretném, ha megértenék a környező tanyák tulajdonosai, hogy nem a kutyák tehetnek arról, hogy hozzánk kerültek, és sokan itt, a menhely előtt akarnak megszabadulni tőlük. Ezek a kutyák sajnos olykor károkat is okoznak a tanyákon – mondta el Kristina.

A 150 kutyára bejegyzett menhelyen jelenleg több mint 200 kóbor eb vár gazdira. A két elpusztult kölyökkutya közül az egyikre már várt otthon, egy kisgyerek ugyanis az Óbecsei Ifjúsági Szervezet (Bečejsko Udruženje Mladih) az interneten örökbefogadási akciót kezdett a napokban, és a szervezet oldalán fotóval, jellemzéssel mutatják be azokat a kutyákat, amelyek otthonra várnak. A fiatalok emellett a menhely számára kerítésjavításhoz pénzt, a kutyáknak játékokat, élelmet gyűjtenek, és mivel sok a sérült állat, amelyeket állatorvoshoz kell vinni, régi törölközőkre, takarókra is nagy szükség van. Az adományokat a szervezet Fő utca 47. alatti irodájában várják június végéig, nunkanapokon 16 és 18 óra között.