2024. március 28., csütörtök

Felújították a közvilágítást

A napokban befejeződött a közvilágítás felújítása Nagybecskereken. Több mint kilencezer „higanyos” égőt „cseréltek” nátriumosra, és mintegy 350 új irányítószekrényt szereltek fel. A felújítási munkálatoknak köszönhetően javult a közvilágítás a városban, és könnyebb lesz ezentúl a hibák elhárítása, valamint az éjszakai világítás irányítása és ellenőrzése is.

(Kecskés István felvétele)

(Kecskés István felvétele)

Este tíz óra után csökkentik a feszültséget, akárcsak éjfél után, hogy aztán öt órától megint szokásos kapacitással működjön a rendszer. Ami talán a legfontosabb, az eddiginél mintegy 70 százalékkal kisebb lesz a közvilágításra előirányozott elektromos energia fogyasztása. Nagybecskerek városi szinten eddig évente 110 millió dinárt fordított a közvilágításra.

A munkálatok során a közvilágítással kapcsolatos számos egyéb problémát is sikerült elhárítani. Így például megoldódott néhány körforgalomnak a kivilágítása is.

Eddig gondot okozott az is, hogy a közvilágítás irányítása jórészt a trafó-állomásokból történt, azok viszont a Szerbiai Áramelosztó tulajdonában vannak. Mivel eddig csak 89 irányítószekrényt sikerült kihelyezni, meghibásodás esetén a Városrendezési Közvállalat dolgozóinak legtöbbször előbb az Áramelosztóhoz kellett fordulniuk, ami nagyban lassította a hibaelhárítást. A mostani felújítás keretében a trafókból kihelyezték az összes irányítószekrényt.

(Kecskés István felvétele)

(Kecskés István felvétele)

A beruházás értéke 380 millió dinár volt. Nagybecskerek azok közé a szerbiai városok közé tartopzott, amelyekben már régen elkészült a közvilágítás felújításának a terve, de ez ügyben 2002 óta nem történt semmi. A városon kívül a környező falvakban is felújították a közvilágítást.