2024. március 29., péntek

Sikeres volt a népszavazás a helyi járulékról

Ada községben a szavazók többsége támogatta a helyi járulék újbóli bevezetését 2028 végéig

Június 21-e és 24-e között Ada községben népszavazást tartottak a helyi járulék újbóli bevezetéséről 2021 elejétől 2028 végéig. A népszavazást lebonyolító választási bizottság tájékoztatása szerint az előzetes eredmények alapján a referendum sikeres volt, miután a szavazók több mint fele szavazott, és a többségük támogatta a kezdeményezést. A referendumot Adán, Moholon, Törökfaluban, Völgyparton és Valkaisoron tartották meg, összesen 26 szavazóhelyen adhatták le voksaikat a szavazók. A népszavazás névjegyzékében szereplő 16 003 választópolgár 52,4 százaléka szavazott a négynapos referendum alatt. Közülük 4959-en szavaztak igennel a helyi járulék újból bevezetéséről, 3530-an pedig nemmel ellene voksoltak.


A sikeres referendum alapján Ada község képviselő-testülete hamarosan határozatot fogad el a helyi járulék újbóli bevezetéséről. A helyi közösségek a tervek szerint a helyi járulékot főként a vízvezeték-hálózat, az utak és járdák felújítására, karbantartására, valamint a szennyvízcsatorna kiépítésére fordítják a 2021 elejétől 2028 végéig terjedő időszakban. Emellett finanszírozzák a közvilágítás, a zöldterületek és a szabadidős létesítmények karbantartását, valamint az oktatási intézmények, a sportegyesületek, a civil szervezetek és a szociálisan veszélyeztetett személyek támogatását, illetve a lakosság tájékoztatását és a testvértelepülésekkel való együttműködést.
A helyi járulék programja szerint a nyolcéves időszakban az adai I. helyi közösség tervezett jövedelme 144 millió dinár a helyi járulékból, a II. helyi közösségé 350 millió dinár, a moholi helyi közösségé 240 millió dinár, a törökfalui helyi közösségé pedig 32 millió dinár. A lakosok a nettó bérük és jövedelmük 3 százalékát fizetik be helyi járulékként, a földművesek évente hektáronként 20 kilogramm búza ellenértékét, illetve vagyonra a vagyonadó éves mértéke szerint 0,4 százalékot. A nyugdíjasok nem kötelesek fizetni a helyi járulékot, de önkéntes alapon megtehetik nyugdíjuk 2 százalékának befizetésével.