2024. április 20., szombat

A gombosiak ünnepe

Az ünnepen műsor keretében a néptáncé volt a főszerep

Az ünnepen műsor keretében a néptáncé volt a főszerep

Június 27-én ünnepelték a gombosi Szent László király templom búcsúját. Délelőtt szentmisét tartottak, amelyet ft. Horváth Ákos újmisés atya mutatott be.
Délután a helyi Arany János Magyar Művelődési Egyesület szakcsoportjai léptek fel.

Június 27-én ünnepelték a gombosi Szent László király templom búcsúját. Délelőtt ünnepi szentmisét tartottak, amelyet ft. Horváth Ákos újmisés atya vezetett.
Délután a helyi Arany János Magyar Művelődési Egyesület szerevezésében ünnepség volt. A néptánccsoportok és a helyi magyar közösség vezetői, tagjai részvételével megkoszorúzták Tamaskó József, a gombosi Méhészegyesület, a Tűzoltó Testület, a népi tánccsoport, valamint a Gyöngyösbokréta Találkozó alapítójának és mecénásának emlékére állított szobrot.
Az Arany János MME színpadán művelődési műsort tartottak. Az ünneplő közösséget és a vendégeket Stepanović Julianna, a magyar művelődési egyesület elnöke köszöntötte. Elmondta, a gombosi búcsú a vallási jelleg mellett mindig a gombosiak személyes találkozásairól, a közösségi együttlétekről szól. Nincs ez másként az idén sem, amikor a vírushelyzet kissé szerényebb, szűkösebb körülményeket teremt, de ebben az évben is, aki tehette, hazalátogatott a búcsúra, a helyiek pedig méltó módon, generációkat összefogva ünnepelnek.
A Stepanović Julianna, Hajnal Krisztina, Huszár Izabella szervezte műsorban felléptek a helyi néptánccsoportok tagjai és a szavalók, akik egyebek mellett a gombosi származású költő, Jung Károly verseit is elszavalták.
Az ünnep az est folyamán közös vacsorával és mulatsággal folytatódott, amelyen a doroszlói Twins Band húzta a talpalávalót. Az esemény a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg.