2024. április 24., szerda

Đoković a hibás?

A világsajtó sem hagyta szó nélkül a Đoković fémjelezte Adria Tour történéseit. Miután az elmúlt napokban kiderült, hogy a tornán részt vevők közül több személynek is pozitív lett a koronavírustesztje, a média a szerb világelső felelősségét vizsgálja. Đoković mellett természetesen kiáll edzője, Goran Ivanišević és édesapja, Srđan Đoković. Ivanišević még homályosan, az édesapa már egyértelműbben fogalmazott: a hibás a bolgár Grigor Dimitrov lehet, aki Los Angelesből utazott Szerbiába, majd onnan Horvátországba, s már az első napon is rosszul érezte magát.

Magyarországon Fucsovics Márton a Nemzeti Sportnak nyilatkozva elárulta, szerinte korai volt a világelsőtől, hogy a higiéniai előírások figyelembevétele nélkül szervezett versenyt. Fucsovics hozzátette: őt is meghívták Belgrádba, de végül lemondta a részvételt, és inkább a jól sikerült Budapest-kupán szerepelt. Az ATP-touron szereplő teniszezők közül többen, így Murray, Simon és Kyrgios is élesen kritizálták Đokovićot. Dominic Thiem, aki maga is részt vett az Adria Touron, elnézést kért a szurkolóktól: „Hibáztunk. Bíztunk a szerb kormány döntéseiben, de túlságosan optimisták voltunk.” Hasonlóképpen nyilatkozott a történtekről Alexander Zverev is, akinek ugyan negatív lett a tesztje, mégis kéthetes önkéntes karanténba vonult.

A külföldi sajtóban véleménycikkek is születtek a témában. A The Telegraph és a Sports Illustrated a világelső nyakába varrja a felelősséget, sőt még olyan címek is napvilágot láttak, mint pl.: „Mégis mit gondoltak?” Dijana Đoković, a szerb teniszező édesanyja túlzásnak gondolja a fia felé irányuló gyűlöletáradatot, szerinte a világelsőt jó szándék vezérelte.