2024. április 25., csütörtök
HATÁRON TÚLI KÖRKÉP

Fél lábbal a döntőben

Felemásan szerepeltek hét közben a határon túli „magyar” focicsapatok a nemzeti kupákban. Szerda délután a szlovén szövetség kranji edzőközpontjában játszották le a szlovén kupa döntőjét, amelyen nem született meglepetés, az 1. ligás muraszombati Mura ugyanis 0:0-s félidő után 2:0-ra győzte le muravidéki riválisát, a másodosztályú lendvai Naftát. A lendvai csapatban Paku Roland viselte a csapatkapitányi karszalagot, aki a döntő napján ünnepelte a 27. születésnapját, a zentai származású játékosnak azonban nem sikerült kupagyőzelemmel zárnia a jeles napot.

A Nafta játékosai a vereség ellenére is emelt fővel jöhettek le a pályáról, ugyanez viszont nem mondható el a dunaszerdahelyi DAC labdarúgóiról, akik a szlovák kupa elődöntőjének visszavágóján nagy verésbe szaladtak bele Rózsahegyen. A párharc első mérkőzésén a csallóköziek a sok helyzet és a négy kapufa ellenére is csak 1:1-es döntetlent értek el, így a döntőbe jutáshoz a Ružomberok otthonában mindenképpen gólt kellett volna szerezniük, ám a dolgok máshogy alakultak: a végig jól védekező hazaiak az első félidőben vezetést szereztek, majd a hajrában újabb gólokat lőttek, és végül 4:1-es összesítéssel jutottak be a pozsonyi fináléba.

Sepsiszentgyörgyön viszont volt ok az ünneplésre, a Sepsi gárdája ugyanis a román kupa elődöntőjének odavágóján hátrányból felállva 5:1-re verte jászvásári ellenfelét, a székelyföldi együttes így már félig-meddig a döntőben érezheti magát. A szerda esti találkozó nem indult jól a piros-fehérek számára, a 4. percben a játékvezető reklamálásért kiállította a Sepsi edzőjét, majd a vendégek büntetőből megszerezték a vezetést, Fülöp Lórándék azonban nem estek kétségbe, és a folytatásban ötször is bevették a Politehnica kapuját.