2024. április 19., péntek
KÜLFÖLDI LABDARÚGÁS

Harminc év várakozás

Liverpool-szurkolók ünneplik a bajnoki címet (Fotó: Beta/AP)

Liverpool-szurkolók ünneplik a bajnoki címet (Fotó: Beta/AP)

2015. október 8-án a német Jürgen Klopp hároméves szerződést írt alá a Liverpool együttesével. A többi – ahogyan mondani szokás – már történelem. Csütörtökön este a londoni Chelsea kisebb meglepetésre 2:1-es győzelmet aratott Pep Guardiola Manchester Cityje felett, ezzel biztossá vált, hogy harminc év várakozás után a Liverpool újra felül a Premier League trónjára. A Vörösök történelmének 19. bajnoki címe nem akármilyen teljesítménnyel született meg: Hendersonék tartják a legtöbb egymást követő hazai győzelem rekordját (23), övék lehet a legnagyobb pontkülönbségű győzelem a PL-ben (23 pont), az eddig lejátszott meccsek alatt 70 gólt lőttek, és mindössze 21-et kaptak. A Liverpool egy olyan furcsa csúcsot is magáénak tudhat, amelyet talán soha senki nem dönt meg. A fordulók számát tekintve egyetlen csapat sem nyerte meg ilyen korán, 7 körrel a vége előtt a bajnokságot, de a koronavírus-járvány miatt elmondható, hogy időbelileg egyetlen csapat sem nyerte meg ilyen későn a versenyfutást. És hogy a dolog még érdekesebb legyen: jövő csütörtökön a Manchester City fogadja a bajnokot, valószínűleg sorfallal…

A csütörtöki játéknap további meccsein Mikel Arteta Arsenalja ezúttal szebbik oldalát mutatta, s 2:0-val elhozta a három pontot Southamptonból, a Burnley pedig a watfordi Darazsakat győzte le. Spanyolországban a veszélyzónában lévő Eibar felülmúlta a Valenciát, míg a Betis 1:0 arányban diadalmaskodott a sereghajtó és egyre nagyobb gondba kerülő Espanyol vendéglátójaként.

Angol bajnokság, a 31. forduló: Burnley–Watford 1:0, Southampton–Arsenal 0:2, Chelsea–Manchester City 2:1. Az élcsoport: Liverpool 86, Manchester City 63, Leicester 55 pont stb.

Spanyol bajnokság, a 31. forduló: Eibar–Valencia 1:0, Betis–Espanyol 1:0. Az élcsoport: Real Madrid 68, Barcelona 68, Atlético 55 pont stb.