2024. április 20., szombat

Kormánytagok karanténban

Szombat délutántól vasárnap délutánig Szerbiában három olyan halálesetet jegyeztek, amelyek összefüggésbe hozhatók a COVID–19 megbetegedéssel, az elhalálozottaknál kimutatták a SARS-CoV–2 vírust. Az említett időintervallumban, azaz huszonnégy óra leforgása alatt az országban 4905 mintát teszteltek, 254 személynél mutatták ki a SARS-CoV–2 vírus jelenlétét. A három elhunyt beteget is beleszámítva a statisztikába, a fertőzés szövődményei miatt mostanáig 270-re növekedett a koronavírus szerbiai áldozatainak száma. A betegek közül tegnap 31-en lélegeztetőgép segítségére szorultak.


Az illetékesek felhívják a figyelmet arra, hogy mindazok, akik a COVID–19 megbetegedés tüneteit észlelik, jelentkezzenek a lakhelyükhöz tartozó COVID-rendelőben!
A hétvégén kiderült az is, hogy Maja Gojković, Marko Đurić és Aleksandar Vulin koronavírustesztje pozitív lett. Mint arról korábban már hírt adtunk, Maja Gojković, a szerb képviselőház elnöke tüdőgyulladás miatt kórházi kezelésre szorult. Belgrádban a Klinikai Központ Bežanijska kosa épületében várta a koronavírustesztjének eredményét, amely a Tanjug beszámolója szerint pozitív lett.

Marko Đurić, a kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője szombaton végeztette el a tesztet. A Blic napilap szerint az irodavezető tünetmentes, házi elkülönítésben kell maradnia a második tesztelésig.
Aleksandar Vulin védelmi miniszter azután vetette magát alá a vizsgálatnak, miután a védelmi minisztérium egyik államtitkára COVID–19 betegség miatt kórházi kezelésre szorult. Vulin tesztje is pozitív lett, a betegség tüneteit nem tapasztalta. Kötelezettségeit továbbra is megpróbálja ellátni, természetesen a járványügyi intézkedésekkel összhangban – áll a minisztérium által kiadott közleményben.
A járványállapot kialakulása óta Szerbiában összesen 14 046 SARS-CoV–2 fertőzésesetet regisztráltak, az elvégzett tesztek száma megközelíti a négyszázezret.
Tegnap délután 1312 volt az ún. aktív, vagyis az ápolás státuszában lévő esetek száma.