2024. április 19., péntek

Már tavaly tavaszon volt koronavírus

A világon néhol még tombol, másutt ismét terjed a járvány

Spanyol kutatók 2019. március 12-én gyűjtött barcelonai szennyvízmintákban is kimutatták az új koronavírus jelenlétét – jelentette be a hétvégén a Barcelonai Egyetem. Eredményeik azt jelzik, hogy a koronavírus-fertőzés jelen volt még az előtt, hogy a COVID–19-et bárhol diagnosztizálták volna a világon – írták közleményükben.
Az új koronavírus felbukkanását 2019. december elején jelentették be a kínai Vuhanban, és a betegség később az egész világon elterjedt. Az első európai esetet Franciaországban jegyezték 2020. január végén. A betegség terjedésének ezen kronológiája megváltozhat a Barcelonai Egyetem vezette kutatás alapján.
A kutatók a közelmúltban – a később vett minták után – a 2018 januárja és 2019 decembere között vett és lefagyasztott szennyvízmintákat is megvizsgáltak, ami megdöbbentő eredményt mutatott: a SARS-CoV–2 genom jelenlétét 2019 márciusában. Mivel a legtöbb COVID–19 eset az influenzához hasonló tünetekkel jár, lehetséges, hogy ezeket akkor influenzának hitték.
Azóta a világon már több mint tízmillió ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig vasárnapig megközelítette a félmilliót (498 217).
A Peking térségében kitört újabb járványgóc miatt tegnap mintegy félmillió ember került vesztegzár alá.

BRÜSSZEL FÖLAJÁNLÁSA 4,9 MILLIÁRD EURÓ 

Az Európai Bizottság 4,9 milliárd eurót ajánlott föl a koronavírus elleni gyógyszer- és vakcinakutatások finanszírozására a szombat délután elkezdődött online adománygyűjtő szuperkoncert keretében. A felajánlást Ursula von der Leyen, a brüsszeli testület elnöke, a rendezvény fővédnöke jelentette be, aki elmondta, hogy az Európai Unió teljes mértékben elkötelezett amellett, hogy az emberiség a lehető leghamarabb, megfizethető oltóanyaghoz jusson. Hozzátette, hogy a járványnak akkor lesz csak vége, ha a világon minden embernek lehetősége lesz hozzáférni a kezelésekhez és az oltásokhoz. Mint mondta, a bizottság feladata, hogy az oltóanyagok kifejlesztése után meggyőzze a magas jövedelmű országokat, hogy vásároljanak annyi vakcinát, amelyből az alacsony jövedelmű, fejlődő országokat is támogatni tudják.
A szombati adománygyűjtő koncertet az Európai Bizottság közösen szervezte a Global Citizen nevű jótékonysági mozgalommal, amely az Egészségügyi Világszervezettel együtt április végén egy globális online zenei gálán 127,9 millió dollárnyi adományt gyűjtött a koronavírus-járvány frontvonalában dolgozó orvosok és ápolók védőfelszereléseire és támogatására.
A Global Goal: Unite for our Future elnevezésű online szuperkoncertet olyan rangos alapítványok támogatták, mint a Bloomberg Philantropies, a Bill és Melinda Gates Alapítvány, valamint a Wellcome Trust.
Végül több mint 6 milliárd euró gyűlt össze a koncert keretében.

MERKEL ÓVA INT

Óva intette a koronavírus-járvánnyal szembeni könnyelműségtől honfitársait Angela Merkel német kancellár szokásos szombati videoüzenetében: – A vírus továbbra is komoly veszélyt jelent. Vegyék komolyan, mert komoly – ismételte meg a válság kezdetén, március elején mondott szavait. – Könnyen elfelejtjük, mert Németország eddig meglehetősen jól jött ki a válságból, de ez nem jelenti azt, hogy védve vagyunk, hogy a veszély elhárult. Hogy ez mennyire így van, jelzi, hogy egyes területeken újra felütötte a fejét, és rohamosan terjed a járvány – mondta.
– A vírus terjedésének megfékezésében a politika mellett minden egyes állampolgárnak is felelőssége van – figyelmeztetett Merkel. – Továbbra is társadalmi kötelességünknek kell tekinteni, hogy valamennyien felelősek vagyunk mindannyiunk sorsáért, azért, hogy mindannyian betartsuk a szabályokat: a távolságtartást, a száj és orr védelmét nyilvános helyeken és a gyakori kézmosást.
A járványokért felelős németországi Robert Koch Intézet szombati jelentése szerint az elmúlt 24 órában 687 új koronavírus-fertőzést észleltek az országban. A járvány halálos áldozatainak száma hattal nőtt, és elérte a 8954-et.

REKORDSZÁMÚ ÚJ FERTŐZÖTT

Az Egyesült Államokban szombaton egy nap alatt több mint 45 ezer új koronavírus-fertőzést mutattak ki, és ezzel rekordot döntött a fertőzöttek számának napi növekedése. Különösen a déli szövetségi államokban – Floridában, Texasban és Kaliforniában – nőtt jelentősen az utóbbi néhány napon belül az új fertőzések száma. A Johns Hopkins Egyetem adatai szerint az Egyesült Államokban csaknem 2 és fél millióra nőtt a Sars-CoV–2-vírussal fertőzöttek száma, és több mint 125 ezren belehaltak a vírus okozta betegségbe.
Ukrajnában úgyszintén rekordot döntött a fertőzöttek napi növekménye, a járvány kitörése óta most először haladta meg az ezret: 1109 új beteget regisztráltak. A fertőzöttek gyors növekedése már veszélyezteti a kórházak fogadóképességét.
Két szlovákiai kisvárosban – Csacában és Karásznóban – bezárták az iskolákat, illetve néhány egyéb létesítményt is a koronavírus-fertőzés terjedése miatt. Sajtóközlések szerint ez a növekedés alighanem a határnyitással és a hazaérkezett „importbetegekkel” függhet össze.

BELGIUMBAN BIZOTTSÁG VIZSGÁLÓDIK

A belga szövetségi parlament elfogadta a koronavírus-járvány kezelését kivizsgáló különleges bizottság létrehozására irányuló indítványt. Sajtójelentések szerint a bizottság feladata annak vizsgálata, hogy szövetségi szinten milyen döntések és intézkedések történtek az országban a járvány kezdete óta, mennyire voltak a belga egészségügyi intézmények felkészülve a pandémiára, orvosi és védőfelszerelések, valamint kórházi kapacitások tekintetében. A testület értékelni fogja emellett a kormány és az egészségügyi hatóságok kommunikációját, továbbá a gyógyszeriparral kötött állami megállapodásokat.
Catherine Fonck belga kereszténydemokrata képviselő, a bizottság létrehozásának egyik kezdeményezője Twitter üzenetében úgy fogalmazott, hogy a belga kormány nem cselekedett időben, és nem vezetett be megelőző intézkedéseket, még akkor sem, amikor a vírus februárban már egész Olaszországban elterjedt. A helyi sajtó arról is beszámol, hogy a különleges bizottság azt is megvizsgálná, miért nem volt kiterjedtebb a vírusszűrés az országban, és miért nem vezettek be a hatóságok idejében látogatási tilalmat az belga idősotthonokban.
Belgiumban volt a járványhoz köthető egyik legtöbb elhalálozás a lakosság számához viszonyítva a világon: 11,5 millió főt számláló országban 9731-en haltak bele a COVID–19 betegségbe. A fertőzöttek száma átlépte a 61 ezret.