2024. április 25., csütörtök

Lončar: Amennyiben az ajánlások nem hoznak eredményt, szigorítások lesznek

Amennyiben tovább romlik a járványhelyzet, a kormánynak nem lesz más választása, mint újból bevezetni a rendkívüli intézkedéseket – nyilatkozta Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter, a Szerbiai Rádió és televízió műsorában.

Arra szólította fel a lakosságot, hogy tartsák be az ajánlásokat, ne keressék másban a felelősséget, csakis saját magukban.

Lončar úgy értékelte, az emberek túlságosan is könnyelműen éltek a döntéshozók adta lehetőséggel:

– Esélyt akartunk adni arra, hogy a polgárok maguk döntsék el, milyen mértékig szükséges felelősségteljesen viselkedni a fennálló helyzetben. Nem lesz viszont választási lehetőség, amikor az egészség és emberéletek megóvásáról van szó. Amennyiben az ajánlások nem hoznak eredményt, szigorításokra lehet számítani.

A miniszter elmondta, egyelőre ott tervezik rendkívüli intézkedések bevezetését, ahol a járványhelyzet azt indokolttá teszi. Az ország azon részein, ahol a lakosság felelősségteljes viselkedéséből adódóan nincs jelen a vírus, nem kell szigorításokra számítani.

Az egészségügyi kapacitásokról szólva Lončar igyekezett megnyugtatni a közvéleményt, mondván, figyelemmel kísérik a helyzetet, a kapacitások teljesen rendben vannak, sőt sikerült bővíteni is őket az elmúlt napokban.