2024. április 25., csütörtök

Zomborban késik a betakarítás

Aratni kellene az árpát meg az olajrepcét, de a földművesek egyre csak az eget kémlelik, hiszen az elmúlt napokban szinte mindig esett az eső. Akadt hely, ahol háromszor annyi csapadék hullott, mint máshol. Az eső javított ugyan a talaj vízháztartásán, ám egyes parcellákat teljesen elöntött a víz.

Zombor környékén egyre népszerűbb a repce (Fekete J. József felvétele)

Zombor környékén egyre népszerűbb a repce (Fekete J. József felvétele)

A csapadék a talaj mellett a levegő páratartalmát is növelte, s ha így marad, azt a búza és az árpa termése sínyli meg, kevesebb és gyengébb minőségű lesz a mag. A búza még fejlődésben, a viaszérés szakaszában van, ám az árpa és az olajrepce a legtöbb parcellán már beérett.

Az őszi vetésű növények viszont a hosszan tartó szárazságot sínylették meg, a búza például nehezen bokrosodott, és eleve kevesebb kalászt hozott. A májusi esők valamelyest javítottak a kalász fejlődésén. Áprilisban, a búza intenzív fejlődési szakaszában ugyanis szinte nem volt eső, májusban mindössze 27 liter csapadékot mértek, a június viszont nem fukarkodott az esővel, ennyire azért nem volt szükség.

A zombori mezőgazdasági szolgálat területén búzát mintegy 25 000 hektáron termesztenek, árpából 4500, olajrepcéből 3500 hektáron vetettek.