2024. április 25., csütörtök

A vajdasági lakosok kilenc százaléka nem sportol

Bemutatták a testmozgással kapcsolatos tartományi kutatási projektum eredményeit

Az Európai Unió országainak lakosai és Vajdaság polgárai szinte azonos mértékben fordítanak figyelmet a tesmozgásra – hangzott el az Eurobarométer: Vajdaság lakosságának testi aktivitása az európai integráció összefüggésében elnevezésű kutatási projektum eredményeinek bemutatóján.

A kutatási projektum eredményeinek bemutatója (Fotó: vojvodina.gov.rs)

A kutatási projektum eredményeinek bemutatója (Fotó: vojvodina.gov.rs)

Dr. Zoran Milošević tartományi felsőoktatási és tudományügyi titkár szerint a kutatás különösen fontos, mivel számos olyan problémát jelöl meg, amelyek beilleszthetők az egészségügyi politikába, valamint az oktatásba és a munkába is.
 – Fontos megemlíteni, hogy nem különbözünk sokban Európától, de az egészség megőrzéséhez és javításához kemény munka szükséges – mondta Milosević.

Hozzátette, a tartományi titkárság támogatta a programot, mivel az eredményei a közigazgatás munkájának számos szegmensét tükrözik. Ezenfelül nagy segítséget nyújt majd a felsőoktatásban és mindazok munkájában, akik a vajdasági emberek életminőségével foglalkoznak.
 – Amikor a hallgatók elvégzik az egyetemet vagy a főiskolát, visszatérnek a közösségükbe, a szabadidejüket pedig egészségük megőrzésére és javítására fordítják. A legnagyobb gond az, hogy egyre elhízottabbak vagyunk, a társadalmunk pedig idősödik  – hangsúlyozta Milošević.
 – Nem szabad elfelejtenünk, hogy négy haláleset közül kettő szív- és érrendszeri betegség következménye. Erre pedig a legjobb megelőzés a séta, az úszás és a kerékpározás. Ilyen módon megelőzhetjük a korai haláleseteknek több mint a felét – fejezte be a titkár.

A kutatás felmérése alapján Vajdaságban a lakosság 38 százaléka hetente legalább egyszer sportol, a lakosság 9 százaléka viszont teljesen inaktív, vagyis szinte soha semmilyen testmozgást nem végez. A lakosok kb. 40 százaléka egy átlagos nap folyamán több mint 5,5 órát ül – ez főleg a felsőfokú végzettségűekre, az egyetemi hallgatókra, az irodai dolgozókra, valamint a nagyobb városokban élőkre jellemző.

A kutatás következtetései alapján szükség lenne a fiatalok ösztönözésére. Gazdagítani, fejleszteni kellene az időskorúak számára kínált fitneszközpontokat, sportklubokat és sportközpontokat. Ezenkívül a helyi közösségeknek is biztosítaniuk kellene az idősebb, valamint a hátrányos helyzetű lakosok fizikai aktivitásának feltételeit ingyenes vagy támogatott testmozgási programok révén.

A találkozón részt vett dr. Sanja Podunavac Kuzmanović, az Újvidéki Egyetem oktatásért felelős prorektora, Vidosava Enderić, az Európai Ügyek tartományi alapítványának igazgatója és dr. Nebojša Maksimović, az Újvidéki Egyetem Testnevelési Karának dékánja is.