2024. április 23., kedd

Hat év a csatlakozásig

Ismét dátumokkal dobálóznak itthon és Brüsszelben – Az államfő a legmagasabb rangú uniós tisztségviselőkkel tárgyalt

Brüsszeli hivatalos látogatásán, melyet csütörtökön este és pénteken – online konferenciák sora után először, közvetlen találkozással – szerveztek meg, Aleksandar Vučić szerb államfő Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével, Várhelyi Olivér bővítési biztossal, Miroslav Lajčák belgrádi–pristinai párbeszéddel foglalkozó uniós különmegbízottal és Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével is tárgyalt.

Ursula von der Leyen kabinetjében azt közölték, hogy tartalmas beszélgetésen vett részt a bizottság elnöke a szerb elnökkel, szó esett Szerbia és az Európai Unió együttműködéséről a koronavírus-járvány idején, továbbá arról is, hogy az EU biztosította a nyugat-balkáni régió országait, számíthatnak a csatlakozásra, az európai perspektívára. Éppen e jövőkép kapcsán adott nyilatkozatot pénteken a szerb államfő, melyben kijelentette, Szerbia 2026-ban számíthat az uniós csatlakozásra. Mint mondta, 2024-ben, az új kormány megbízatásának lejártakor, befejeződhetnek a Szerbia és az EU közötti csatlakozási tárgyalások, 2026-ra pedig reálissá válhat, hogy Szerbiát felvegyék az Európai Unióba. Vučić a sajtónak nyilatkozva nem árult el részleteket, de elégedettségének adott hangot, mondván, minden felmerülő témával kapcsolatban pozitív légkört tapasztalt, összességében pedig optimizmussal áll a Szerbia és EU közötti kapcsolatok új szakasza előtt. Reményének adott hangot, hogy hamarosan folytatódhat a Belgrád és Pristina közötti megrekedt párbeszéd és felgyorsulhat az európai közeledés üteme is.

Von der Layen is azt közölte a találkozó után, hogy kulcsfontosságú a dialógus folytatása a koszovói szervekkel. Aleksandar Vučić elmondta, hogy hétfőn vagy kedden teszi közzé Brüsszel a Pristinával folytatott párbeszéd következő találkozójának a dátumát. Mint mondta, ez ügyben nem akar nyilatkozni, mivel mindkét fél megígérte, hogy erről nem beszél.

– Meggyőződésem, hogy az Unióban most megfelelő légkör van kialakulóban a csatlakozás felgyorsítása kapcsán. Hazánkban is más a helyzet, szeretnénk mielőbb csatlakozni, fel akarjuk gyorsítani a csatlakozási tárgyalásokat – állapította meg.

Von der Leyen a szerbiai választásokkal kapcsolatban azt állapította meg, minél szélesebb konszenzusra lenne szükség a reformok érdekében.

Párhuzamosan a szerb elnök látogatásával, Avdullah Hoti koszovói kormányfő is tárgyalt az Európai Bizottság vezetőjével és tisztségviselőivel. A kormányfőt Várhelyi is fogadta, a téma szintén a párbeszéd és az uniós felzárkózás volt.