2024. április 19., péntek

Túllépve a siker kapuján

Átadták a múlt évi vajdasági idegenforgalmi díjakat

A Vajdasági Gazdasági Kamara az idén immár 28. alkalommal jutalmazta az elmúlt év legszínvonalasabb szolgáltatást nyújtó turisztikai vállalatait. A Siker Kapuja elismeréseket csütörtökön adták át az újvidéki Matica srpska képtárában, összesen 16 díj talált gazdára. Ebből hét vállalatot a legmagasabb kitüntetésben részesítettek, hetet pedig a minőségi ellátásért elismerő plakettel jutalmaztak. Emellett a gazdasági kamara az idén először személyeknek is adott át különleges kitüntetést az idegenforgalom terén folytatott aktív tevékenységért.


A díjakat olyan vendéglátóipari létesítmények képviselői vehették át, amelyek kiemelkedő szolgáltatásokat nyújtottak a vendéglátásban. A kitüntetettek között van szálloda, étterem, borászat, cukrászda és természeti rezervátum is.
Igor Mirović tartományi kormányfő a díjátadót megelőző sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a koronavírus megjelenése előtt Vajdaság kiemelkedő eredményeket ért el az idegenforgalom és a vendéglátóipar terén egyaránt. A tartomány területére látogató és éjszakázó turisták száma tavaly 40 százalékkal emelkedett a 2015. év adataihoz viszonyítva. Az idei év első két hónapjában is kedvezőek voltak a mutatók, a múlt év azonos időszakához képest 20 százalékkal több vendégéjszakát jegyeztek – mondta a tartományi kormányfő.

Ezek az eredmények az ágazatokban rejlő nagy lehetőségekről tanúskodnak. A külföldi látogatókat érdekli Vajdaság, a tartománynak pedig van mit megmutatni a világnak. Mirović szerint az elmúlt időszak sikere arról is árulkodik, hogy a hazai vendéglátóipar kínálata felzárkózik a külföldi elvárásokhoz, igényekhez.
A Siker Kapuja díjnak már szinte három évtizedes múltja van. Dragica Samardžić, a Vajdasági Gazdasági Kamara tanácsadója szerint fontos elismerni a jól végzett munkát. A gazdasági kamara ezzel az elismeréssel a vendéglátóipari cégeket a magasabb szintű szolgáltatások nyújtására ösztönzi.
– Az idegenforgalom növekedéséért a vendéglátóipar minősége is jelentősen hozzájárul. Amikor a messziről ide látogatók kellemesen emlékeznek vissza az itt eltöltött időszakra, a vendéglátásra, az étel-ital minőségére, akkor biztosak lehetünk abban, hogy előbb-utóbb visszatérnek mihozzánk – mondta a tanácsadó.
Samardžić szerint nagyon oda kell figyelni a falusi és a tanyasi turizmusra. Fel kell újítani a csárdákat, a vidéki vendéglátóipari létesítményeket, mert ez az, ami igazán idevonzza a külföldi turistákat. Fontos hangsúlyozni Vajdaság többnemzeti jellegét, a sok apró kultúra jelenlétét és békés együttélését.


Kiemelt elismerésben részesült Újvidék népszerű cukrászdája, a Vremeplov. Nemanja Kovačić, a cukrászda tulajdonosa 35 éve magánvállalkozó. A saját vendéglátó létesítményeit mindig igyekezett olyan köntösbe bujtatni, amely kifejezi Vajdaság sajátosságait.
– A díjak növelik önazonosságunkat, de rá is kényszerítenek minket az újabb célok kitűzésére. Sokat utaztam a világban, és elmondhatom, hogy tartományunk idegenforgalma van annyira színvonalas, mint a jelentősen nagyobb tőkéből gazdálkodó nyugati országoké. Vajdaság sok lehetőséggel büszkélkedik, és ezeket mind meg kell vigyáznunk és kihasználnunk – véli a Vremeplov tulajdonosa.

A 2019. évi Siker Kapuja díjat a Vremeplov cukrászda mellett még hat cég vehette át. A szálláshely-szolgáltatás terén a verseci Vila Breg Hotelt és az ópazovai Srbija Luks Hotelt jutalmazták meg, a minőségi éttermi szolgáltatások kategóriában pedig az újvidéki Project 72 Wine & Deli kapta a rangos elismerést. A gasztronómiai turizmus területén a palicsi Zvonko Bogdan Borászat és a szurdoki Milanović Borászat érdemelte ki a díjat, akárcsak a mitrovicai Zasavica természeti rezervátum.

Elismerő plakettet kapott a 11 Tica DM Hotel (Újvidék), a Diana étterem (Mitrovica), a Fantast Turist idegenforgalmi ügynökség (Újvidék), a Planer Er idegenforglami ügynökség (Újvidék), a Kaštel Marijeta vidéki vendéglátó egység (Šušara), a Kalpak szeszfőzde (Verbász) és a Bata Pežo vendéglátóipari egység (Újvidék).

Különleges elismerésben Petar Samardžić újságíró, a borászat terén Európa-szerte elismert szaktekintély, a gasztroturizmusban végzett munkájáért, valamint Tijana Palkovljević Bugarski művészettörténész, aki a vajdasági kulturális turizmus fejlesztéséért tett sokat ez elmúlt évek során.