2024. március 28., csütörtök

Szakadékban az autóipar, még mélyebbek az eladások

Nagyon rossz idők jönnek az autóiparra, és persze a gazdaság sok egyéb ágazatára is. Az új típusú koronavírus-járvány csak egyik oka az autógyártók szaporodó gondjainak.
A figyelmeztető jelek ugyanis már a kór megjelenése előtt jól látszottak.
Tavaly például a világon már „csak” 90,3 millió személygépkocsit gyártottak, és a szakmai szervezetek további visszaesést jeleztek előre. Pedig 2017-ben még rekordévet zárt az ágazat: csaknem 95,2 millió autó kelt el, az előző évben pedig 94,4 millió.
Bár ezek lenyűgöző adatok, nem szabad megfeledkezni arról, hogy a bajok sokkal korábban kezdődtek, és a koronavírus-járvány csak betetőzte a folyamatot.
A járműipar visszaeséséhez több tényező járult hozzá, kezdve a dízelmotorok meghamisított károsanyag-kibocsátása körüli botránysorozattól az elektromos járművek gyártására való áttérés miatti munkaerő-csökkentésen át a felgyorsult robotizációig. A hanyatlás fő oka azonban a kínai piac felvevőképességének évek óta tartó folyamatos csökkenése. Kínában már 2019-ben jócskán visszaesett a kereslet az (új) autók iránt, az idén viszont hatalmasat zuhant.
Ennek rendkívüli hatása van a világ autópiacára, hiszen Kína annak több mint a negyedét alkotja. Tavaly 21,4 millió autót adtak el ebben az országban, azaz 9,6 százalékkal kevesebbet 2018-hoz képest. Azt nem tudni, milyen lesz az idei év, ám az már biztos, hogy az első két hónapban összeomlott a kínai autópiac.
Az európai (uniós) helyzet egyelőre még nem ennyire tragikus, de a számok lesújtóak, s arra utalnak, hogy csak idő kérdése a bedőlés.
Az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) márciusban még arról számolt be, hogy az EU, az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) és az Egyesült Királyság piacán az év első két hónapjában 2,2 millió új személyautó került új tulajdonoshoz, 7,3 százalékkal kevesebb 2019 azonos időszakához képest.
A június 23-án megjelent legújabb ACEA-kiadvány azonban lesújtó becslést közölt. Ebből kiderül: a nagy zuhanás nem kerüli el az uniós autópiacot sem, de a fekete leves még csak most jön. Oly mértékű százalékos csökkenés következhet, amilyet az európai autóipari ágazat még nem szenvedett el.
Az ACEA szerint ebben az évben a 2019-es 12,8 millióról 9,6 millióra, vagyis majdnem 25 százalékkal eshetnek vissza az újautó-eladások az EU-ban. Az első öt hónapban ennél sokkal nagyobb csökkenést is feljegyeztek már a közösségben: márciusban például 55,1 százalékost, áprilisban csaknem 76,3 százalékost.
A koronavírus-járvány elleni küzdelem miatt korábban bevezetett óvintézkedések fokozatos feloldásának köszönhetően a helyzet azonban az év második felében kedvezőbbre fordulhat, vagyis megélénkül majd a kereslet az új autók iránt. Persze nem túlságosan, mert az embereket sokkal jobban érdekli a munkahelyük megtartása és a létfenntartásuk (jövedelmük) biztosítása, mint az autószalonok kínálata.
A vásárlókedv, illetve a megrendelések radikális visszaesése miatt több autógyár szüntette már be a termelést Európában és másutt is. A pesszimisták emiatt máris azt latolgatják, hogy az autóipar, sok másik ágazathoz hasonlóan, túléli-e a válságot. A válasz egyszerű: egészen biztos, hogy megmenekül – gyökeres átalakítások, átszervezések és elbocsátások árán.

A járműipar visszaeséséhez több tényező járult hozzá, kezdve a dízelmotorok meghamisított károsanyag-kibocsátása körüli botránysorozattól az elektromos járművek gyártására való áttérés miatti munkaerő-csökkentéstől a felgyorsult robotizációig.