2024. április 23., kedd

Gyenge árpatermés, válogatós felvásárlók

A napokban végre elkezdődhetett a gabona aratása a Tisza-vidéken

Az elmúlt hét végén, az esős időszak – remélhetőleg – befejeztével kivonultak az első kombájnok a zentai határba, hogy végre elkezdjék a szárazságtól, majd az esőzéstől és gombabetegségektől szenvedő árpa betakarítását.

Ritka szép pipacsos búza (Gergely József felvétele)

Ritka szép pipacsos búza (Gergely József felvétele)

Sándor Józseftől, a felsőhegyi Napredak szövetkezet igazgatójától az iránt érdeklődtünk, hogy milyen az idei árpatermés minősége, mennyisége, és mekkora a felvásárlási ára.

– Az árpa aratása megkezdődött, vasárnap már sokfelé dolgoztak a kombájnok a határban. Elsőnek a sörárpát kezdték vágni, a minősége elmarad a szokásostól. Sajnos sem a termés minőségével, sem pedig az árával nem lehet dicsekedni. Azok a gazdák, akik 24-25 mázsa körüli árpatermést várnak, mondhatják, hogy jól termett a gabonájuk, ennél magasabb hozamokra a csapadékszegény tél és a száraz, már-már aszályosnak mondható tavasz után nem is lehet számítani – mondta Sándor József, majd így folytatta:

– A gabonapiaci visszajelzések azt mutatják, hogy függetlenül a termelési szerződéstől, igencsak mérsékelt az érdeklődés az árpa iránt, legyen az takarmányárpa vagy sörárpa. Most történik meg először, hogy a felvásárlók, a feldolgozók a búzához hasonlóan minősítik a takarmányárpát. Szabványosították az árpa hektolitersúlyát, a megengedett szeméttartalmat. Ezeket az értékeket igencsak szigorú mércék alapján állították fel. Ez a minőségi kategorizálás azt mutatja, hogy nincs komolyabb igény a takarmányárpa iránt. Még a kívánt minőséget elérő takarmányárpáért is csak 14 dinárt fizetnek a felvásárlók áfával együtt. A 14 dinár eléréséhez a hektolitersúlynak 63 vagy a feletti értéket kell mutatnia. Az ennél gyöngébb minőségű árpát már legfeljebb ejtett áron veszik meg. A nedvességre és szemétre is levonnak az árból. A szem nedvességtartalma nem lehet 14 százaléknál magasabb, illetve ha mégis nedvesebb, akkor 16 százalékig átveszik ugyan, de a különbséget a szárítási költségekre hivatkozva leütik a kifizetésre kerülő mennyiségből. A sörárpa felvásárlási ára még nem alakult ki, de számításaink és a gabonapiaci információk alapján 17–18 dinárt fognak érte adni kilónként, hasonlóan a tavalyi árhoz. Az elmúlt egy-két évben jól termett, hasznot hozott a sörárpa a gazdáknak, ennek hatására növekedett az árpa vetésterülete. A Napredakkal kapcsolatban álló termelők valamivel több, mint 300 hektáron termesztettek idén árpát, amibe a takarmányárpa vetésterülete is bele van számítva – magyarázta, majd hozzátette:

– Ami a búzát illeti, ha végre meleg nyárias idő köszönt be, amire minden termesztett növénynek most már nagy szüksége van, abban az esetben július első napjaiban akár már a búza aratása is megkezdődhet. Az idei búzaár körül is nagy a huzavona, a hírek nem biztatóak, 17–18 dináros árat emlegetnek, a búzatermelők viszont legalább 20 dinárban vagy még ennél is magasabb árban reménykednek, de erre kicsi az esély. A búzaérés utolsó fázisában érkezett a kiadós csapadék, ami jót tett a szemek telítődésének. A búza talán nem szenvedett nagyobb kárt, bár a gombák rohamosan terjednek az állandó nedves környezetben – mondta Sándor József szövetkezetigazgató.

A repce érése is a befejező szakaszába érkezett. A gabonafelvásárló és -forgalmazó cégek még nem rukkoltak ki az árral, egyedül az adorjáni Kontakt Kft. árajánlata volt ismert szerdán, ezek szerint a 25 éve fennálló cég 42 dinárért vásárolja fel az idei termésű olajrepce kilóját.