2024. április 26., péntek

Harminc éve Ökotábor

A topolyai Arcus Környzetvédő Egyesület az idén is megszervezi, immár 30. alkalommal a természettudományos ismeretterjesztő, környezet- és természetvédelmi oktatótáborát 2020. július 19-e és 26-a között a Topolyai-tó partján, az egykori Kiss Lajos-kastély mellett.

A résztvevők a már jól bevált módszer szerinti programokban vehetnek részt, mely magában foglalja az általános iskolás biológia- és kémiatananyag kiegészítését, az alapvető növény- és állatismeretek elsajátítását, valamint az általános ökológia és természetvédelem ismertetését. Ezen felül naponta neves vajdasági szakemberek előadásait hallgathatják a táborlakók. A munka az előző évekhez hasonlóan különböző szakcsoportokban zajlik.

A madarász (ornitológiai) csoport a helyi madárvilágot mutatja be, közben a madárhatározás fontos tudnivalóit ismerteti. Továbbá folyamatosan zajlik a madarak tudományos célú gyűrűzése is, melynek során kézközelből láthatók egyes fajok.

A kétéltűek és hüllők (herpetológiai) csoport keretében a tópartot járva bemutatásra kerül vidékünk herpetofaunája, és a leggyakoribb fajokat kézből is megnézhetik a csoport tagjai. Ismertetik e fajok gyakorlati védelmét és annak fontosságát.

A haltani (ichtiológiai) csoport a vidékünkön található különböző víztestek halfaunáját tanulmányozza és mutatja be, kiemelt figyelmet fordítva az őshonos fajok jelentőségére.

A rovartani (entomológiai) csoport munkája a rovarok főbb csoportjainak és jellegzetes fajainak a bemutatására, valamint ezen élőlények fontosságára és védelmére fókuszál.

Póktani (arachnológiai) csoport is lesz: a helyi pókfaunát, illetve a vidékünkön zajló pókkutatás módszereit és eredményeit mutatja be, továbbá felhívja a figyelmet a pókok jelentőségére.

A növénytani (botanikai) csoportban vidékünk növényvilágát mutatják be, miközben alapvető növényismeretet nyújtanak.

A mikrobiológiai csoport a mikroszkóp szakszerű használatának elsajátítása mellett a környezetünkben élő mikroszkopikus élőlények ismertetését jelölte meg célként.

Az eddigi évekhez hasonlóan elsősorban az általános és a középiskolás fiatalokat várják. Az elszállásolás saját vagy a szervezők által biztosított sátrakban történik. A részvételi díj 40 eurónak megfelelő dinárérték. A jelentkezési határidő 2020. július 15-e. Ha többet szeretnél megtudni táborunkról, hívd a +381-64-948-65-85-ös vagy a +381-64-819-52-14-es telefonszámok valamelyikét, esetleg írj e-mailt az arcuske@gmail.com címre. Online jelentkezési lap: https://arcus.org.rs/hun/oko-camp-2020-online-jelentkezesi-lap/