2024. április 19., péntek

Gyenge hozamok, akadozó betakarítás

A kalászosok hozama az idén messze elmarad a sokévi átlagtól – A repce esetében szolid termésre van kilátás

Valójában már múlt héten is érett volt az árpa, az utóbbi napok esőzései azonban késleltették a betakarítást. Ha nem esett volna, mára már a takarmányárpát és a sörárpát is betakarították volna. Az eső rontott a minőségen is, minden újabb megázás csökkenti a a termés hektolitersúlyát.

Az árpa még talpon, mögötte már virágzik a napraforgó (Fotó: T.P.)

Az árpa még talpon, mögötte már virágzik a napraforgó (Fotó: T.P.)

A májusi eső az idén is aranyat ért volna, sokat javíthatott volna az áprilisban még átlagos termést ígérő gabona állapotán. Májusban azonban jóformán egy csepp sem esett, és most az utóbbi évtizedek leggyengébb termését takaríthatják be a közép-bácskai mezőgazdasági termelők. Parcellánként is jelentős változást mutat a növényzet állapota. Az eső a minőséget is lerontotta.

Régen voltak ilyen rosszak a kilátások, és egyedül azok reménykedhetnek némi jövedelemben, akik az ősz folyamán nem kalászosokkal, hanem olajrepcével próbálkoztak. Az árpa aratása a topolyai és kishegyesi község területén még az eső előtt megkezdődött, majd meg is szakadt.

Branko Dudić, a topolyai Bácska Földműves-szövetkezet igazgatója elmondta, hogy igény esetén a magánszemélyek gabonáját is learatják. Az őszi takarmányárpa felvásárlási ára 14,50 dinár. A sörárpát valamivel kedvezőbb áron vásárolják, várhatóan 17,50-18 dinárért, de egyelőre 14 dináros előleget fizetnek ki kilójáért. A búza ára 18 dinár körül várható aratás idején, de nincs még pontos ár. A kenyérgabona sok helyen még viaszérésben van, az érésben előrehaladottabb parcellákon a betakarítás napokon belül kezdődhet.

Az árpa aratása megkezdődött az esőzések előtt, de még egy egész napot sem dolgozhattak a munkagépek. A 10 százalékát sem sikerült betakarítani, szerdán folytatódhatott az aratás. Sajnos a kalászosokból nagyon gyenge hozamokra van kilátás, az igazgató becslése szerint – s ezt az első eredmények is igazolják – az árpa hektáronként 3-3,5-4 tonnányit termett idén. Nagyon eltérőek lehetnek az egyes parcellák. A búza hozama elérheti akár a 4 tonnát is, de mindez jócskán elmarad a sokévi átlagtól.

A gabonafélék mellett zajlik a káposztarepce betakarítása is. Míg a kalászosok hozama az idén jócskán elmarad a sokévi átlagtól, a repce esetében szolid termésre van kilátás. A szakemberek és a termelők egybehangzó véleménye szerint a repcéből 3-3,5 tonnás átlag is meglesz hektáronként. Mivel ezért az olajnövényért 39–42 dinárt fizetnek a felvásárlók, az idén kifizetődőbb lesz a termelése, mint a kalászosoké.

Vajdaságban mintegy 300 ezer hektáron termesztenek búzát. A Topolyai Mezőgazdasági Szaktanácsadói Szolgálat ellenőrzése alá mintegy 68.000 hektár tartozik a topolyai és a kishegyesi község területén. Az őszi búza vetésterülete a tavalyihoz hasonlóan mintegy 12-14 ezer hektár. Kukoricát megközelítőleg 35 ezer hektáron termesztenek, napraforgót pedig mintegy 6-7 ezer hektáron. Az utóbbi időben jelentősen megnőtt a káposztarepce vetésterülete – mintegy tíz évvel ezelőtt csupán 1-2 száz hektáron termesztették, az idén viszont már 4500 hektáron készülnek a betakarítására.

Kiegyensúlyozott a sertéspiac

A topolyai Bácska Földműves-szövetkezet továbbra is felvásárolja a hízósertést és a malacokat is. A hízósertés kilogrammjáért élősúlyban 160 dinárt fizetnek, a malacokért 240 dinárt. Branko Dudić, a szövetkezet igazgatója elmondta, hogy jelenleg többnyire kiegyensúlyozott a kereslet és a kínálat a hízók és a malacok esetében is. A felvásárlás folyamatos, a kifizetés is zökkenőmentes.