2024. április 24., szerda

Kötelező maszkviselés a zárt területeken

A szabadkai városi válságkezelő törzskar tegnap közleményt adott ki, amelyben kifejtik, hogy a helybeli közegészségügyi intézet adatainak értelmében a járványügyi helyzet a városban összhangban van az országos járványügyi helyzettel, és a fertőzöttek számának növekedése nem érte váratlanul az illetékeseket, figyelembe véve, hogy a polgárok zöme nem használt védőfelszerelést. Szabadkán jelenleg 15 koronavírussal fertőzött személyt tartanak nyilván. Közülük kettőt az Újvidéki Járványügyi Klinikán helyeztek el, tizenhárman pedig házi karanténban vannak, enyhébb klinikai kórképpel. Utóbbiak esetében fiatalabb személyekről van szó, akik között sportolók is találhatóak.

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

A járványhelyzet kezdete óta, vagyis a március 6-ai első regisztrált eset óta Szabadkán 77 személy koronavírustesztje lett pozitív, beleértve a katonaság és a rendőrség tagjait is. A fertőzöttek közül hárman hunytak el a betegség következtében. A válságstáb legutóbbi nyilvános jelentése óta nem történt haláleset.

A Szerb Köztársaság válságstábja által meghozott intézkedések értelmében a maszk viselése kötelező a tömegközlekedési eszközök városi és peremvárosi járatain, az utasok maszk nélkül nem szállhatnak fel az autóbuszokra. Ugyanakkor maszkot kell viselni a zárt közintézményekben, postákon, bankokban, üzletekben, bevásárlóközpontokban is.

A járványhelyzet kihirdetése óta tilos a kórházi látogatás, és ez az intézkedés továbbra is érvényben marad.

A mai napon a Szabadkai Közkórház fertőzőosztályán nem kezelnek pácienseket koronavírus-fertőzéssel.

A fertőzöttek száma a kórházban nem változott azóta, hogy nyilvánosságra került, négy dolgozó és egy páciens koronavírussal fertőződött meg. Mindez az illetékesek gyors reakciójának, az érvényben lévő előírásoknak és a szigorú intézkedéseknek köszönhető. A koronavírus terjedését sikeresen megfékezték. Egyetlen másodlagos esetet sem regisztráltak, ami a sikeresen végrehajtott intézkedéseknek a bizonyítéka. A kórház nem függesztette fel egyetlen osztályának a működését sem. Minden osztály a tervek és a programok szerint zökkenőmentesen dolgozik, ugyanakkor naponta tesznek jelentést az illetékes intézményeknek – áll a válságkezelő törzskar közleményében.