2024. április 20., szombat

Nem lehetünk csalódottak

Dr. Pásztor Bálint a szabadkai eredményeket értékelte – A VMSZ 8407 szavazattal kapott többet, mint 2016-ban

Dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai önkormányzati listavezetője tegnap sajtótájékoztatón értékelte Szabadka önkormányzati választási eredményeit. Elmondta többek között, hogy a VMSZ a városi képviselő-testületben 22 képviselői helyet szerzett. Pásztor Bálint bejelentette, hogy mivel a választásokat a Szerb Haladó Párt nyerte, így a polgármester is az ő soraik közül kerül ki. Hozzátette, hogy az elkövetkező négy évben aktívabban szeretné képviselni a szabadkai polgárok érdekeit.

A VMSZ szabadkai székházában megtartott tegnapi sajtótájékoztatón dr. Pásztor Bálint megköszönte a szabadkai polgároknak a VMSZ-re leadott szavazataikat, azt a hatalmas bizalmat, amellyel kitüntették őket.

Dr. Pásztor Bálint: Pozitív kampányt folytattunk (Gergely Árpád felvétele)

Dr. Pásztor Bálint: Pozitív kampányt folytattunk (Gergely Árpád felvétele)

A köszönetnyilvánítás után a listavezető ismertette a szabadkai választási bizottság hivatalos választási eredményeit. Elmondta, hogy a párt óriási sikert ért el, hiszen 22 mandátumot szerzett a 67 fős képviselő-testületben. Rámutatott arra, hogy legutóbb 2004-ben volt ennél több mandátumuk, ami akkor a polgármesteri tisztség elnyeréséhez is elegendőnek bizonyult. A VMSZ-re összesen 17 131 választópolgár adta le voksát, ami a szavazatok 29,43 százalékát jelenti. Pásztor Bálint hozzátette, hogy ez a szám megfelel a magyarság számarányának Szabadka város területén. A párt pontosan 8407 szavazattal kapott többet, mint négy évvel ezelőtt. Az SZHP 24 286 szavazatot szerzett, ami viszont csak 601 szavazattal több a négy évvel ezelőtti eredményükhöz képest. Pásztor Bálint mindebből azt a megállapítást tette, a két párt között a különbség 7155 szavazat. A két párt mellett Szabadka Polgári Mozgalma 3617 szavazatot szerzett.

– Nagyon sokan mondják, hogy sajnálják azt, hogy ilyen lett a választási eredmény. Azt szerették volna, ha a VMSZ győz, és úgy érzik, hiábavaló volt a küzdelem, hiába adták le szavazatukat, csalódottak az eredmény miatt. Azt szeretném mondani, hogy az eredmény miatt nem kell csalódottnak lenni. Az emberek nem hiába szavaztak ránk. Köszönjük a bizalmat. Ezt a bizalmat meg fogjuk szolgálni, és arra fogjuk használni, hogy az elkövetkező négy esztendőben az önkormányzatban sokkal nagyobb mértékben érvényesüljön a programunk, a víziónk, mint ahogy az az elmúlt négy évben történt. Mások még mindig reménykednek, hiszen látnak esélyt arra, hogy a VMSZ delegálja Szabadka polgármesterét. Most is szeretném azt elmondani, amit már a kampány során kijelentettem: akkor leszek polgármester, ha a VMSZ győz. Mi nagyon jó eredményt értünk el, de nem győztünk a szabadkai választásokon. Éppen ezért az SZHP fogja megnevezni a polgármester személyét a következő hetekben – nyilatkozta Pásztor Bálint.

A listavezető a fenti adatok mellett azt is elmondta, hogy a helyi közösségek szintjén a VMSZ győzött a Zorkán, a Vasutas településen, Kisradanovácon, Radanovácon, Palicson, Hajdújáráson, Királyhalmán, Ludason, Csantavéren, Dusanovón és Kelebián. Ehhez a listavezető hozzátette:

– Másokkal ellentétben mi nem folytattunk kampányt azokban a helyi közösségekben, amelyekben mi hagyományosan nem vagyunk jelen. Nem jelentünk meg olyan helyi közösségekben kérni a szavazók voksát, amelyekben az elmúlt négy évben nem voltunk jelen, és semmit nem tettünk le az asztalra az ott élő polgárok érdekében. Azt gondolom, legális eszközökhöz folyamodtunk a kampányban. Pozitív kampányt folytattunk, nem negatív vagy éppen piszkos kampányt. Mi a meggyőződéseinkről, a prioritásainkról beszéltünk, és nem az ellenféllel foglalkoztunk – emelte ki Pásztor Bálint.

Az eredmények mellett Pásztor Bálint kiemelte, hogy az elkövetkező időszakban aktívabban szeretné képviselni a szabadkaiak érdekeit.

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

– Én magam is szeretnék részt venni az önkormányzat munkájában annak érdekében, hogy a kampány során tett ígéreteinket valóra tudjuk váltani, annak ellenére, hogy én, a választási eredményekből kifolyólag, továbbra is köztársasági parlamenti képviselő leszek. Azonban a szabadkai ügyekkel is szeretnék foglalkozni, és közvetlenebb módon képviselni a szabadkaiak érdekeit – mondta a listavezető.

Végül Pásztor Bálint a sajtótájékoztatót két bejelentéssel zárta. Először elmondta, hogy kedden a VMSZ aktivistái eltávolították a párt összes választási plakátját, annak érdekében, hogy a polgárok a választások után ismét normális körülmények között folytathassák mindennapjaikat.

– A közép-európai elvekkel összhangban hétfőn reggel telefonüzenetben gratuláltam Bogdan Labannak a választási győzelemhez. Várom a választ erre az üzenetre. Egyelőre még nem érkezett válasz. Nyilván sokan gratuláltak a polgármesternek. Nem jutott ideje még mindegyikre válaszolni, amit meg is értek – nyilatkozta Pásztor Bálint.

Újságírói kérdésre Pásztor Bálint elmondta, hogy a VMSZ és az SZHP között koalíciós tárgyalásokra egyelőre még nem került sor, de magától értetődőnek tartja, hogy a szabadkai magyarság egyetlen legitim szervezete a hatalmi koalíció részét képezze, annál is inkább, mivel Szabadka azon kevés önkormányzatok közé tartozik, ahol az SZHP-nek nem sikerült abszolút többséget szereznie.