2024. április 25., csütörtök

Sport a mai napon

Minden idők egyik legjobb NBA-védőjátékosának egyben a leghosszabb neve is van. Ő a ma az 54. születésnapját ünneplő Dikembe Mutombo Mpolondo Mukamba Jean-Jacques Wamutombo, aki 18 idényt töltött a legerősebb kosárlabdaligában, egyike azoknak a hírességeknek, akik egyszer sem nyertek bajnokságot, a kosárlabdán kívül pedig a szerteágazó jótékonysági tevékenységéről is ismert.

Dikembe 1966. június 25-én Kongó fővárosában, Leopoldville-ben (ma Kinshasa) született Samuel és Biamba Marie Mutombo egyik gyermekeként a tízből. A luba népcsoporthoz tartozik, és öt közép-afrikai nyelven kívül folyékonyan beszéli az angolt, franciát, spanyolt és a portugált. Orvosi pályát tűzött ki célként, ezért a kinshasai Boboto középiskolát választotta, ahol megbarátkozott a kosárlabdával. A 218 centiméter magas és 120 kilogrammos Dikembe 16 évesen döntött végleg a kosárlabda mellett, de a következő öt évben a sport csak a hobbija volt. Az USA-ba 1987-ben ösztöndíjjal került, és a Georgetown egyetemen orvostudományt tanult. Ott tagja lett az egyetem Hoyas nevű csapatának, és John Thompson edző gyorsan rábeszélte a kosarazói pályára. Kezdői évében egy meccsen 12 dobást blokkolt, és a Georgetown a védekezésről lett híres, amiben szerepet játszott Dikembe csapattársa, a később szintén nagy karriert befutott Alonzo Mourning is. 1990-ben és 1991-ben ők ketten voltak az amerikai egyetemi bajnokság keleti csoportjának hivatalosan is legjobb védői. Az áhított orvosi álmokról rég lemondva Dikembe 1991-ben a diplomácia és nyelvtudományok terén szerzett oklevelet.

Mi sem természetesebb, hogy már abban az évben megjelent az NBA-liga játékosbörzéjén. Larry Johnson, Kenny Anderson és Billie Owens után negyedik választásként kelt el, és az abban az időben a liga egyik leggyöngébb csapata, a védekezési statisztika szerint ligautolsó Denver Nuggets szerezte meg, és a blokkolási tehetsége révén nemcsak azonnal nagy hírnevet szerzett, hanem jó szerződést és komoly védnököket is kapott. Már az első évében a meccsenkénti 16,6 pontnak, 12,3 lepattanónak és csaknem három blokkolásnak köszönhetően beválasztották az All Star-meccsre, amelyen összesen nyolc alkalommal szerepelhetett. Négyszer volt az év védőjátékosa, két alkalommal a legtöbb lepattanót gyűjtötte be, és három idényben lett a blokkolás legjobbja. Hakeem Olajuwon mögött az NBA-ben minden idők második legsikeresebb blokkolója, és vele együtt a legtöbb olyan tripla duplát jegyezte, amelyben két számjegyű volt a pontok, lepattanók és blokkolások száma. A Denverben eltöltött öt idény után játszott még az Atlanta, Philadelphia, New Jersey, New York és a Houston színeiben. Visszavonulását 43 évesen, 2009. április 23-án a Portland elleni rájátszásmeccsen jelentette be, amikor műtétet követelő sérülést szenvedett.

Riválisai között a kemény könyökéről volt ismert, hazájában pedig az édesanyjáról elnevezett kórház a legjelentősebb adománya, amelybe 29 millió dollárt fektetett.

1994-ben a ceremónia előtt egy nappal mondta le az esküvőt, mert a menyasszony nem volt hajlandó aláírni a házasság előtti szerződést. Utóbbi házasságában, kongói származású feleségével, két gyerek született, és még négyet fogadott örökbe.