2024. április 25., csütörtök
KALANDTÚRA

A Szent Jakab-templom, Međugorje, Bosznia-Hercegovina

Európa Mária-kegyhelyei

A Római Kúria 40 évvel a jelenések után sem ismerte el a međugorjei csodálatos történéseket, mivel a korabeli Jugoszláv Püspöki Konferencia véleménye alapján nem lehet minden kétséget kizáróan állítani, hogy természetfeletti jelenség történt. 1981. június 24-én a Gospa megjelent a međugorjei plébánia hat tizenéves fiataljának a Crnica hegyén. Mária hófehérben tündökölt, karján a gyermek Jézussal. A Béke Királynőjeként mutatkozott be nekik. A látnokok ugyan nagyon megijedtek, de másnap ugyanabban az időben négyen közülük ismét visszamentek a hegyre. Mária ekkor is ott volt, és az elkövetkező hónapokban is számtalanszor. Tíz titkot bízott rájuk, és mindnyájan Mária egy-egy imaszándékára fohászkodnak mind a mai napig.

Međugorjéba manapság több hívő zarándokol el, mint a horvátok nemzeti zarándokhelyére, Máriabesztercére (Marija Bistrica).

Évente több mint egymillió ember fordul meg a Mostartól néhány kilométerre fekvő többségében horvátok lakta hegyi kis faluban, a mohamedán és a keresztény világ találkozásánál. A helyi ferencesek máig küzdenek a világi és az egyházi szervekkel, hogy az illetékesek elismerjék a međugorjei jelenéseket. A látnokok lelki gondozóit meghurcolták. Valakit börtönbe zártak, mást egyházi bíróságok ítéletei alapján laicizáltak. A Hittani Kongregáció több bizottságot állított már fel, hogy kivizsgálja az állítólagos jelenéseket és a helyi atyák tevékenységét. Az utolsó három pápa ugyanazon a véleményen volt Međugorjéval kapcsolatban: nem történt csoda. A Vatikán már öt éve nem foglalkozik Međugorje ügyével. Visszaadta a helyi (szarajevói) püspökség hatáskörébe, annak az intézménynek, ahonnan a háború kellős közepén elindult a vizsgálat. Az akkori etnikai állapotokat ismerve sokakban felvetődik a kérdés, vajon idejében és kellő alapossággal történtek-e a jelenésekkel kapcsolatos kutatások? Miért pont a Béke Királynőjeként mutatkozott be Mária-napra pontosan 10 évvel a háború kitörése előtt és pont Mostarnál? Lehet, hogy majd valamikor lesznek újabb vizsgálatok, de az idő múlásával ez egyre valószínűtlenebb. Mindennek ellenére Međugorje Európa leglátogatottabb kegyhelyei közé tartozik.

A délszláv háborúk idején az ellenséges csapatok éveken át ellehetetlenítették a zarándokok fogadását, kiürítették a perselyeket, meghurcolták a szerzeteseket és az oda mégis ellátogató híveket. A háború után fellendült Međugorje zarándokturizmusa. Több ezer szálláshelyet kínálnak, hetente szerveznek különböző rendezvényeket, nemzetközi találkozókat, karitatív szervezetek és szenvedélyelvonó intézmények működnek a településen. Az imahely közelében zsibvásár zsibong, virágzik a szent-kereskedelem. Kilószámra kínálják a rózsafüzéreket, de különböző méretű és alakú Mária-flaskákból sincs hiány. Szóval virágzik az egyházi turizmus, talán jobban is, mint egy ilyen helyen kellene, de hát Boszniában vagyunk.

Van viszont Međugorje történetének egy vallási lelkisége is. A 40 évvel ezelőtti látnokok ma már családanyák és családapák. Egyházi bíróságok előtt mintegy negyven éve eskü alatt vallják, hogy rendszeresen megjelent nekik a Gospa. A jelenések alkalmával Mária mindig egy-egy üzenetet küldött a világnak, melyeket ők továbbítottak a híveknek. Eddig négy főüzenet ismert: a béke, a megtérés, az ima és a böjt. A látnokok mindegyikére rábízott egy imaszándékot, hogy fohászkodjanak a hitetlenekért, a családokért, a betegekért, a fiatalokért, a papokért és a tisztító tűzben szenvedőkért. Međugorje legnagyobb szószólója frater Jozo Zovko atya volt. Így prédikált: Međugorje nem kitaláció. Nem kell tőle félni. Međugorje a mi szükségünk. Egy csodálatos klinika, ahol a Szűz átváltoztatja az emberi szívet. Ez egy különleges hely tele békével. Itt mindenki feltöltődhet, meglelheti a lelki békéjét és erőt gyűjthet a mindennapokhoz.

Međugorjéba keresztény egyházak nem szervezhetnek hivatalos zarándokutat, csak a magánjellegű látogatás engedélyezett. A Neretva völgyében valóban történhetett valami, ha már ennyi elutasító egyházi döntés ellenére, mégis százezrek zarándokolnak el Hercegovinába. Vagy ennyi jugonosztalgikus lenne még?

Ó, Istenem, itt van előtted ez a beteg.
Eljött, hogy azt kérje tőled, amire vágyik,
amit a legfontosabbnak tekint.
Ó, én Istenem, add,
szívébe ezeket a szavakat:
Az egyetlen lényeges, a lélek egészsége.
Urunk, legyen meg mindenben számára

a te akaratod,
ha gyógyulását akarod,
adj neki egészséget;
ám ha akaratod más,
hordozza továbbra is keresztjét.
Könyörgöm hozzád magunkért is,
akik közbenjárunk érte;
tisztítsd meg szívünket,
hogy méltók lehessünk továbbítani
a te szent irgalmasságod.
Oltalmazd őt, enyhíts terhén,
legyen meg benne a te akaratod,
általa a te szent neved nyilvánuljon meg.
Segíts, hogy keresztjét bátran hordozza.