2024. április 19., péntek

Tüntetések és rendbontások voltak több montenegrói városban a budvai hatalomváltás miatt

Több montenegrói nagyvárosban tüntetett szerdán az ellenzék a budvai önkormányzatnál történt, szerinte törvénytelen hatalomváltás miatt, a tiltakozók összecsaptak a rendőrökkel, akik könnygázt vetettek be ellenük.

A fővárosban, Podgoricában a belügyminisztériumnál zajlottak szerda este erőszakba torkolló demonstrációk, 18 embert vettek őrizetbe, köztük a Demokratikus Front nevű ellenzéki tömörülés képviselőit. Egy rendőr megsérült, és károk keletkeztek több rendőrautóban.
A második legnagyobb városban, Nikšićben a rendőrség könnygázzal oszlatta szét a tömeget, négy egyenruhás sérült meg, és ott is több rendőrautót megrongáltak a tiltakozók.
Budvában szintén könnygázt vetettek be a demonstrálok ellen, akik közül 17-et előállítottak.
Bar városában 12 tüntetőt kísértek be, az ottani megmozdulások során egy rendőr sérült meg.
Berane közelében a demonstrálók lezártak egy autópályát. A szomszédos Rožaje városából vezényeltek oda rohamrendőröket, mert a helyiek nem voltak hajlandóak szembeszállni a dühös tömeggel.
A szerbbarát ellenzék a budvai események miatt vonult az utcára a híveivel. A délnyugat-montenegrói tengerparti városban egy héttel ezelőtt súlyosbodott a politikai viszály, miután Marko Carević ellenzéki polgármester nem volt hajlandó átadni a székét a köztársasági szinten kormányzó koalíciónak azok után, hogy elvesztette többségi támogatottságát a helyi önkormányzatban. A városban így kettős hatalom alakult ki. Carevićet őrizetbe vették, és a kényszerintézkedéskor bántalmazták.
Montenegróban augusztus 30-án tartanak parlamenti választásokat. A Szerbiával és Oroszországgal szorosabb kapcsolatokat szorgalmazó ellenzék "urambátyámsággal", korrupcióval és a szervezett bűnözésben való érintettséggel vádolja Milo Đukanović elnököt és pártját. Đukanović három évtizede vezeti az apró, 600 ezres adriai köztársaságot hol miniszterelnöki, hol pedig államfői minőségben.