2024. április 25., csütörtök

Látványosan pótolták az elmaradt katonai parádét

Utcai nézősereg nélkül emlékeztek a győzelem napjára – Aleksandar Vučić a díszemelvényen ünnepelt

Hatalmas katonai parádéval emlékeztek meg tegnap a moszkvai Vörös téren és további 27 orosz városban a II. világháború 75 évvel ezelőtti európai befejezéséről. A győzelem napi ünnepséget, amelyen – sok más mellett – részt vett Aleksandar Vučić szerb államfő is, május 9-én tartották volna, ám a koronavírus-járvány miatt el kellett halasztani. Vlagyimir Putyin orosz elnök az ünnepségen kijelentette: a nácizmus fölött aratott győzelem volt a legnagyszerűbb a történelemben, s a földkerekség jövőjét is meghatározta.

Egy Tu–160-as (középütt) és négy Tu–22M3-as stratégiai bombázó húz el a Vörös Tér felett (Fotó: AP via Beta)

Egy Tu–160-as (középütt) és négy Tu–22M3-as stratégiai bombázó húz el a Vörös Tér felett (Fotó: AP via Beta)

A koronavírus-járvány miatt ezúttal május 9-e helyett tegnap tartották meg Moszkvában és 27 másik orosz városban a győzelem napjára szervezett hagyományos katonai díszszemlét. A vörös téri parádén 19 országból csaknem 14 ezer katona vonult föl, köztük a Szerb Hadsereg egy egysége is.

A fölvonuláson kizárólag a koronavírussal szemben az immunitást már megszerzett vagy igazoltan fertőzésmentes katonák vehettek részt. A rendezvény helyszínén pedig csak a járvány miatti óvintézkedések és előírások betartása mellett jelenhettek meg a vendégek.

A moszkvaiak – polgármesterük kérésére – inkább otthonról követték a nem mindennapi katonai parádét.

A díszemelvényen Vlagyimir Putyin orosz elnök mellett több magas rangú külföldi vezető is helyet foglalt. (A NATO-tagországokból azonban senki sem képviseltette magát.).

Szerbiából Aleksandar Vučić államfő vett részt a nagyszabású rendezvényen, amellyel a II. világháború 75 évvel ezelőtti európai befejezésére, illetve a náci Németország felett aratott győzelemre emlékeztek.

A díszszemle a megszokott fényénél is látványosabbra sikeredett. A szervezők az úttal ugyanis nem csak korszerű orosz haditechnikai eszközöket (T–90-es harckocsikat, Pancir légvédelmi rendszereket, Kinzsal harci modulokat és hasonlókat) vonultattak föl, hanem T–34 típusú korabeli tankokat, járműveket és rohamlövegeket, amelyekkel anno a Vörös Hadsereg harcolt.

A jubileumra háborús veteránokat is meghívtak, akik már két héttel korábban megérkeztek; azóta szanatóriumokban és üdülőkben voltak karanténban, „nagyszerű körülmények között”. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az intézkedést az érintettek egészségével való törődés jeleként magyarázta.

A nácizmus felett aratott győzelem 75. évfordulójához kapcsolódóan a minap – a Moszkvához közeli Kubinka Patriot parkban – fölszentelték az orosz hadsereg főtemplomát, majd június 22-én megnyitották a hívők előtt. Az időzítés, a katonai parádé napjához hasonlóan, jelképes tartalmú. A hitleri Németország ugyanis 1941. június 22-én támadta meg a Szovjetuniót, a (későbbi győztes) Vörös Hadsereg frontról visszatérő alakulatai pedig 1945. június 24-én tartották meg Moszkvában a diadalmenettel felérő felvonulásukat.

A tegnapi rendezvényen mondott rövid beszédében Putyin méltatta a szovjet nép kiemelkedő, egyedülállóan fontos szerepét a nácizmus legyőzésében. Elmondta: felbecsülhetetlen árat fizettek Európa szabadságáért. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Moszkva nem felejti el a szövetségesei hozzájárulását sem a győzelemhez. Kijelentette: a nácizmus elleni diadal volt a legnagyszerűbb a történelemben, s ezért a földkerekség jövőjét is meghatározta.

Múlt pénteken a Rosszijszkaja Gazeta orosz kormánylapban és a National Interest amerikai folyóiratban fejtette ki álláspontját a Szovjetunió világháborús részvételéről. Szerinte a nácik legyőzésében a szovjetek játszották a főszerepet.

„A Szovjetunió a lehető legtöbbet megtette azért, hogy egy Hitler-ellenes koalíciót létrehozzon. Szemben – ismét le kell szögezzem – a nyugati országok kettős játszmájával” – állította A II. világháború 75 éves fordulójának valódi tanulságai című írásában. Persze azt sem hallgatta el, hogy mindegyik akkori „vezető hatalom felelős valamilyen mértékben” a példátlan fegyveres konfliktus kezdetéért. Mert – mint írta – „mindegyik helyrehozhatatlan hibákat követett el, önhitt módon azt feltételezve, hogy túl lehet járni a többi eszén, a maguk számára egyoldalú előnyöket biztosítva, vagy kimaradva a közeledő, világméretű bajból”.

A Szovjetunió háborús szerepvállalásának megkérdőjelezőit ugyanakkor azzal vádolta meg, hogy igyekeznek átírni a történelmet. Sürgette ugyanakkor a világégés okainak közös, átfogó elemzését, egyszersmind a győztes hatalmak felelős együttműködését.

Terjedelmes cikkéből azóta több (nyugati) elemző azt a következtetést is levonta, hogy Putyin jelentősen túlbecsülte a szovjet részvételt a nácikkal szembeni győzelemben, s közben elhallgatta az orosz terjeszkedést. Több lap, így a New York Times is úgy ítélte meg, hogy értekezésében az orosz elnök ismét megkísérelte újraírni a történelmet.

Nyitókép: A katonai parádén II. világháborús, T–34-es tankok is felvonultak (Fotó: AP via Beta)