2024. április 19., péntek

Elektronikus beiratkozás a középiskolába

Nem szükséges személyesen bemenni az iskolába

Július 8-án és 9-én elektronikus úton is be lehet iratkozni a középiskolába – áll az oktatásügyi minisztérium közleményében. Mindezt a portál eUpis szolgáltatásának segítségével tudják megtenni.

A szolgáltatás elérhető lesz a szakközépiskolák és a gimnáziumok számára, kivéve a speciális intézményeket, a zenei-, a balett- és a magánközépiskolákat.

Mihailo Jovanović, a szerb kormány információs technológiával és elektronikus közigazgatással foglalkozó irodájának igazgatója elmondta, hogy az idén első alkalommal teszik lehetővé az elektronikus beiratkozást. A tanulóknak és szüleiknek, illetve gondviselőiknek nem szükséges személyesen elmenniük az iskolába. Továbbra is lehetőség van személyes ügyintézésre, de az igazgató az eKözigazgatás használatát javasolja.

Miután a szülők kitöltötték a jelentkezési lapot az eKözigazgatás portálon, a középiskoláknak és a gimnáziumoknak hivatali kötelességük begyűjteni a tanuló adatait a születési anyakönyvi kivonatából, a tartózkodási helyéről, illetve az általános iskolai oktatás befejezéséről és az orvosi vizsgáról. Ehhez mindössze annyi szükséges, hogy a szülő létrehozzon egy felhasználói fiókot az eKözigazgatás portálon, így elérheti az eUpis szolgáltatást.

A zenei-, a balett- és a speciális középiskolákban június 29-én lesz a beiratkozás. A szülőknek az iskoláknál kell érdeklődniük a részletekről. A közlemény szerint a jövőben ezek az intézmények is használhatják az elektronikus beiratkozáshoz szükséges platformot.