2024. április 23., kedd

Az önkéntes véradókat ünnepelték

Az önkéntes véradók napja alkalmából pénteken a Vöröskereszt zentai szervezetének irodájában szerény ünnepségen köszöntötték a községi véradásokon legtöbbször részt vevő polgárokat, akiknek szerény ajándékkal kedveskedtek.

Szerény ünnepségen köszöntötték a véradókat (Horváth Zsolt felvétele)

Szerény ünnepségen köszöntötték a véradókat (Horváth Zsolt felvétele)

A jelenlévőket prim dr. Bojana Ljuboljević, a Vöröskereszt helyi szervezetének elnöke üdvözölte, aki beszédében hangsúlyozta, hogy az önkéntes véradás a szolidaritás jele, ugyanakkor életmentés és az összes egészségügyi rendszer alappillére. Beszámolt arról is, hogy Zenta községben tavaly 714 véradójuk volt, ami több a tavalyinál (664). Összesen 21 véradási akciót szerveztek az Újvidéki Vérátömlesztő Központ mobil csapatával, ebből 12 rendszeres és 3 rendkívüli akció, 6 önkéntes véradási akciót pedig a községhez tartozó falvakban szerveztek meg, s mindegyiken sokan vettek részt. A jelenlévőket dr. Kecskés Benedek Andrea, a Zentai Közkórház transzfúziós osztályának főorvosa is üdvözölte.

Ezután került sor a többszörös véradók köszöntésére: mint 75-szörös véradókat Sava Babićot, Gere Istvánt, Dejan Sretenovićot, Sava Vujičićot és Radivoj Stančulovot köszöntötték, valamint az 50-szeres véradó Branko Matarugát, Dragan Mikšát, Branislav Onjint, Enis Smajlovićot és Rácz Szabó Attilát. Apró ajándékkal kedveskedtek a 35-szörös véradóknak is: Barát Istvánnak, Žužana Đorđevićnek, Körmöci Lászlónak, Konc Erikának, Pató Máriának, Recskó Róbertnek, Nebojša Samardžićnak, Szeszták Editnek, Borsos Nándornak és Jovanka Jovanovnak, ugyanakkor köszöntötték a 20-szoros véradókat is.