2024. március 19., kedd

Zsong az Etnoház

Gyékény és textilszövés, bőrözés Bajsán

Tizenhetedik alkalommal kezdődött meg Bajsán a Népi kézművestábor hétfőn az Etno Hagyományápoló Kézművesek Köre szervezésében. A foglalkozások a tájház udvarában felállított sátrakban és fedett teraszon zajlanak: szerdáig a gyermekek részére, majd csütörtöktől átveszik a terepet a felnőttek, a gyerekek pedig néptánccal és népi gyermekjátékokkal emelik a délutánok hangulatát.

Gyékényszövés az Etnoház egyik sátra alatt, Szuhankó Sándor felügyeletével (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Gyékényszövés az Etnoház egyik sátra alatt, Szuhankó Sándor felügyeletével (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– A koronavírus a június 22-étől 27-éig tervezett időpontunkba szerencsére nem tudott beleszólni, viszont hogy ne legyünk túl sokan, kénytelenek voltunk különválasztani a felnőtt- és a gyermekcsapatokat. A gyerekek karmantyúszövéssel, bőrözéssel foglalatoskodnak, és persze a szövőkeretek mögött munkálkodnak. A hétfőtől jelen levő felnőttek a gyékényszövés rejtelmeibe merültek el, szakajtót készítenek, lábtörlőt, edényalátétet és terítőt. Főleg az alsós diákok látogatnak bennünket, vannak új résztvevőink is, és olyanok is, akik többedik éve kóstolgatják, már igazán ügyesen végzik a kézműves tevékenységek egyikét-másikát – ismertette Szuhankó Ruzsena, az Etno elnök asszonya, a találkozó fő szervezője.

– A gyékényszövő csapatban jelentkezett egy békéscsabai érdeklődő, a csütörtöktől csak felnőttek számára kezdődő tevékenységek iránt is nagy az érdeklődés a környező településekről. Sajnos kénytelenek voltunk korlátozni a résztvevők számát az alapanyagként felhasznált kosárfonó vessző hiánya miatt is. A mi tájainkon egyszerűen nem lehet beszerezni előkészített alapanyagot. Csütörtöktől a gyékényszövés és szakajtókészítés mellett tehát vesszőfonással is várjuk a résztvevőinket. Oktatóként csatlakozik hozzánk a Hagyományok Házának képviselője, Dóra Fruzsina, a kosárfonás népművészet mestere, aki délutánonként népi gyermekjátékokat, néptáncot is tanít majd a kis néptáncosoknak, a topolyai Sörfőző Andorral egyetemben. Illetve szakoktatóként várjuk még Legeza Mártit, aki már hosszú évek óta megtiszteli a táborunkat. A néptáncos gyerekek felkészítése azért is fontos, mert falunk általános iskolája lesz a helyszíne július 13-ától 16-áig a jubileumi MIRK-nek, amelynek a megnyitóján közreműködik. A hímzőknek ezúttal nem szerveztük meg a foglalkozásokat, egy későbbi időpontra ütemeztük – mondta el Szuhankó Ruzsena.

Alkotnak Bajsán a kézművestábor résztvevői (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Alkotnak Bajsán a kézművestábor résztvevői (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A gyerekmunkákból szerdán 17 órakor szerveznek egy rövid kiállítást a szülők részére, a csütörtöktől kezdődő foglalkozások termékeiből pedig vasárnap. Az Etno elnök asszonya elárulta azt is, hogy az idősebb bajsai asszonyoknak most már nagyon megterhelő a gyerekekkel folyó, több napos nyári program, mivel azok az ifjabb hozzáértők, akik a faluban maradtak, nem foglalkoznak a gyerekekkel, félő, hogy már jövőre nem tudják megtartani a gyermekek részére a 16. Etno kézműves nyári foglalkozást, vagy csupán egy naposra szűkül.

– A szakmai hozzáértő segítségnyújtás hiányával van igazán gondunk, és már nem győzzük erővel az egész napos jelenlétet. Nem tudom, hogy a jövő mit hoz, de nagyon sajnálnám befejezni, mert a gyerekek nemzetiségtől függetlenül örömmel jönnek a táborba, és Bajsa lakosságát figyelembe véve nem is kevesen. Az idén csaknem 30 gyermek látogatja a kézművesfoglalkozásokat – tudtuk meg Szuhankó Ruzsenától, majd köszönetet mondott Tóth Isaszegi Nadának, aki az egészséges táplálkozás népszerűsítése keretében finom uzsonnával lepte meg a résztvevőket. A tábor támogatói: Topolya község önkormányzata, a bajsai helyi közösség, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma Csoóri Sándor Alap.