2024. március 29., péntek

Közösségfejlesztés sakkal

Átadták az idei Dr. Bodrogvári Ferenc-díjat

A Városháza dísztermében hétfő este átadták az idei Dr. Bodrogvári Ferenc-díjat. Az elismerést Rózsa Zsombor sakkoktató, sakkmódszertan-oktató, fesztiválszervező, sakkbíró, egykori sakkozó és hexasakkozó vehette át közösségfejlesztő munkájáért, illetve a gyermekek intellektuális képességeinek fejlesztéséért.

Rózsa Zsombor és Bunford Tivadar (Gergely Árpád felvétele)

Rózsa Zsombor és Bunford Tivadar (Gergely Árpád felvétele)

A díjátadón Bunford Tivadar, Szabadka város képviselő-testületének elnöke mondott ünnepi beszédet, amelyben elmondta, hogy a díj átadása hagyománnyá vált Szabadkán. Méltatta a díj névadóját, dr. Bodrogvári Ferencet, akit kiemelkedő filozófusnak, írónak, alkotónak nevezett, aki életművével jelentősen hozzájárult mind Szabadka, mind pedig az egykori Jugoszlávia művelődési és művészeti életének gazdagításához. Az idei díjazottról a következőket mondta:

– Rózsa Zsombor sokakat megtanított sakkozni, és számos gyermekben fejlesztette ki a tudást és a megfelelő készségeket ahhoz, hogy eredményeket érjenek el és díjakat szerezzenek a különböző sakkversenyeken. A sakk az egyik legrégebbi táblajáték, amely fejleszti a szellemi képességeket, az emlékezőtehetséget, az elvont és logikus gondolkodást. Az idei díjazottunk a sakknak éppen az emberformáló tulajdonságát ismerte fel, amikor megszervezte az első olyan sakkfoglalkozást, amely beépült a szerbiai oktatási rendszerbe – méltatta a sakkmódszertan-oktatót Bunford Tivadar.

Az ünnepi beszéd után Takács Krisztián ismertette a díjazott eddigi életpályáját. Elmondta többek között, hogy 2014-ben Rózsa Zsombor szervezésében valósult meg Szerbia első akkreditált iskolai sakkversenye, 2016-ban Szerbia első váltó szimultán sakkjátszmája, a Funchesstic!, 2015-ben pedig az első játékos sakkvetélkedő, a Sakktivity. Takács Krisztián ismertetője után Bunford Tivadar átadta Rózsa Zsombornak a Dr. Bodrogvári Ferenc-díjat, majd dr. Bodrogvári Ferenc özvegyének, Bodrogvári Varga Gyöngyinek ajándékkal kedveskedett. A díjátadó ünnepséget zongoraműsor tette színesebbé.