2024. március 29., péntek

Adán kardiovaszkuláris szűrővizsgálat indul

Az Adai Egészségház tartományi támogatásból új röntgengépet vásárol, korszerűsíti a mammográfot, és nagy teljesítményű áramfejlesztőt állít üzembe

Ada községben hamarosan tömeges kardiovaszkuláris szűrővizsgálatot indít a hatvan év feletti lakosság számára az Adai Egészségház, amely a vizsgálatokhoz új egészségügyi eszközöket is vásárolt. Dr. Balog András szülész-nőgyógyász szakorvos, az intézmény igazgatója emellett nagy megelégedéssel jelentette be, hogy a tartományi egészségügyi titkárság támogatásából hamarosan korszerű röntgengépet vásárolnak, amelyet várhatóan őszre helyeznek szolgálatba, illetve digitalizálják a meglévő mammográfkészüléket.

Dr. Balog András (Csincsik Zsolt felvétele)

Dr. Balog András (Csincsik Zsolt felvétele)

– Ismét örömhírrel szolgálhatok Ada község lakosságának, ugyanis a napokban egy 8,6 millió dinár értékű szerződést írtam alá a tartományi egészségügyi titkárral. A tartományi egészségügyi titkárság pályázatán az Adai Egészségház 8,6 millió dinárt nyert egy új, digitalizált analóg röntgengép beszerzésére, valamint a meglévő mammográfkészülék digitalizálására. Nagy ünnep ez az egészségügyi intézmény életében, ugyanis a régi röntgengép már huszonöt éves. Az új készülék viszont nagyon korszerű digitalizált technikával dolgozik, nincs tovább röntgenfilm, környezetszennyező előhívófolyadék. A röntgenképek digitálisan tárolhatók és küldhetők, ami nagyban felgyorsítja és megkönnyíti a munkát. Nagy előrelépés ez a páciensek és az egészségügyi dolgozók számára is. Ugyancsak a tartományi egészségügyi titkárság közbenjárásával hozzájutottunk egy használt, de nagyon jó állapotú áramfejlesztőhöz, amelyet az újvidéki klinikai központban váltottak fel újabbra és nagyobbra. Ez az áramfejlesztő óránként háromszor annyi áramot képes termelni, mint a mostani. Miután Adán nem ritkák sokszor még a váratlan áramkikapcsolások sem, amelyek miatt megáll a munka az intézményben, nagy bosszúságot okozva a pácienseknek és a dolgozóknak is, ezért ezzel az áramfejlesztővel kiküszöböljük ezt a hiányosságot. Az áramfejlesztő áthelyezése folyamatban van, hamarosan az intézményünkbe kerül – nyilatkozta dr. Balog András, aki hozzátette, hogy jól kezdődött a 2020-as év, mert kitűnő a kapcsolatuk az új alapítóval, a tartománnyal.

Őszre helyezik üzembe az új röntgengépet (Csincsik Zsolt felvétele)

Őszre helyezik üzembe az új röntgengépet (Csincsik Zsolt felvétele)

– Nagyon jó együttműködést alakítottunk ki a tartományi képviselőházzal és az egészségügyi titkársággal. Egy hónappal ezelőtt új mentőkocsival bővült a gépparkunk, most egy röntgengéppel, és nekik köszönhetjük a nagy kapacitású áramfejlesztőt is, számomra ez külön megelégedést jelent. Természetesen ez nem csökkenti az Ada község önkormányzatával hagyományosan nagyon jó együttműködésünk fontosságát. Megelégedéssel tölt el, és erőt ad a további munkához, hogy folyamatosan érezhetem a helyi önkormányzat megértését és támogatását. Tavaly egy korszerű ultrahanggépet kaptunk tőlük, az idén pedig a helyi önkormányzat támogatást nyert a köztársasági önkormányzati minisztériumnál. Ennek köszönhetően közbeszerzési pályázatot írtak ki a moholi egészségház teljes felújítására. Ez magában foglalja a hő- és hidroizolációt, a külső nyílászárók és a bejárati ajtók cseréjét, a mozgássérültek számára külön bejárók kialakítását, a belső berendezés és a közművek, vagyis a víz-, a villanyhálózat és a szennyvízcsatorna cseréjét is. Ezenkívül minimális belső átalakításokat is tartalmaz a felújítás. Véget ért az a nehéz időszak, amikor főleg a régi adósságokat törlesztettük, ugyanis április utolsó napjaiban az adósságunk utolsó részletét is kifizettük, természetesen önkormányzati eszközökből. Most elindult egy fejlesztési időszak, amely mindnyájunknak csak öröm és bátorítás a további munkához – mondta az intézmény igazgatója.

Dr. Balog András elmondta, hogy az elmúlt év végén az Adai Egészségház a köztársasági egészségügyi minisztériumnál egy pályázaton 3,3 millió dinárt nyert, mégpedig széles körű kardiovaszkuláris szűrővizsgálat lebonyolítására a község területén.

– Az év elején megkezdtük a tevékenységet, de akkor jött a rendkívüli állapot és a koronavírus-járvány. Ez idő alatt mással voltunk elfoglalva, és nem is végezhettünk preventív vizsgálatokat, de ezen már túl vagyunk. Hamarosan várható a szűrővizsgálat folytatása. Minden hatvan év fölötti lakos kap majd értesítést, hogy lehetősége van részt venni a szűrésben, amely magában foglalja a vérnyomás-, a vércukormérést, a vérzsír analízisét és az EKG-vizsgálatot, valamint szükség szerint az összetettebb Holter EKG-vizsgálatot is. A szűrővizsgálatra a pályázati eszközökből lehetőségünk nyílt a műszerkészletünket is megújítani, úgyhogy vérnyomásmérőket, EKG-felszerelést, defribrillátort és Holter EKG-készüléket vásároltunk. Szeretnénk, ha a lakosság minél nagyobb számban részt venne a vizsgálaton, mert így idejekorán kiszűrhetjük a szívbetegeket és magas vérnyomástól szenvedőket, és eleget teszünk annak a posztulátumnak, hogy jobb a betegséget megelőzni, mint gyógyítani. Elébe mennénk a betegségeknek, mert tudjuk, az elhalálozásnál a szív- és érrendszeri megbetegedések vezető helyen vannak. Ezen a tájon nagyon gyakoriak ezek a betegségek, ezért is támogatta és finanszírozza a minisztérium pályázati bizottsága az akciót. Szeretnénk, ha legalább ötezer személy részt venne a szűrésben. Erre felkészültünk, a szűrővizsgálatot huszonnyolc fős csapat végzi majd, köztük belgyógyász, általános orvosok és nővérek, valamint a laboratórium – közölte dr. Balog András.