2024. április 19., péntek
SPORTHÍREK

Megvannak a kalapok

KÉZILABDA

Az EHF kihirdette a férfi BL soron következő idényére szóló sorsolás kalapjait, a Veszprém az első, míg a Szeged a harmadik négyesbe került. A sorsolás lebonyolítása az utóbbi évekhez képest annyiban változik, hogy a kalapokból két-két csapat kerül az A, illetve B csoportba, valamint az azonos országból érkező együttesek nem találkozhatnak a csoportkör során.

Az új kiírás szabályai szerint az alapszakasz végeztével a csoportok első két helyezettje automatikusan negyeddöntőbe jut, míg az utolsó kettő elköszön a sorozattól. A 3–6. helyezettek egymással keresztben játszva folytatják a harcot a továbbjutásért. A sorsolást július 1-jén tartják Bécsben 18 órakor.

A BL-sorsolás kalapjai, 1. kalap: Veszprém (magyar), PSG (francia), Vardar (macedón), Barcelona (spanyol). 2. kalap: Kiel (német), Kielce (lengyel), Aalborg (dán), Porto (portugál). 3. kalap: Meskov (fehérorosz), Motor (ukrán), Nantes (francia), Szeged (magyar). 4. kalap: Celje (szlovén), Zagreb (horvát), Elverum (norvég), Flensburg-Handewitt (német).

Nora Mørk hazatér

Nora Mørk hazatér Norvégiába, és a Kristiansand Vipers játékosa lesz. A 29 éves jobbátlövő pénteken családi okok miatt, közös megegyezéssel bontott szerződést a Bukarest együttesével, és a norvég TV2, valamint a Handball-Planet szakportál egybehangzó értesülései szerint hamarosan aláírja szerződését a Vipers csapatával. Mørk februárban esett át tizedik térdműtétjén, de hangsúlyozta, jobban érzi magát, mint az elmúlt években bármikor, optimistább, boldogabb, és készen áll a magas szintű játékra. A világ- és háromszoros Európa-bajnok játékos hozzátette, ismét BL-t szeretne nyerni, ami a Larvikkal egy, a Győri ETO csapatával pedig három alkalommal sikerült neki korábban.

JÉGKORONG

Világbajnokságok jövőre

A Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) rendkívüli kongresszusán határozott a világelit jövő évi férfi és női világbajnokságairól. A férfiak tornáját 2021. május 21-étől június 6-áig rendezik Minszkben és Rigában. A szokatlanul kései időponttal azt segítik elő, hogy a koronavírus-járvány miatt késve kezdődő bajnokságokat is be tudják fejezni a vb kezdetéig. A nők világbajnokságának – ahogy az idén is lett volna – a kanadai Halifax és Truro ad otthont 2021. április 7. és 17. között a magyar válogatott részvételével.

A magyar férfi nemzeti csapatot érintő divízió I/A vb-t az idei eredeti helyszín, Ljubljana látja vendégül. A válogatott olimpiai selejtező tornáját Rigában rendezik 2021. augusztus 26-ától 29-éig. A nők olimpiai kvalifikációs sorozatának utolsó állomását ugyanekkor tartják, a magyarok a csehországi Pribramban lépnek jégre. A nők U18-as divízió I/A tornájára Győrben kerül sor.

AUTÓVERSENYZÉS

Zanardi mesterséges kómában

Mesterséges kómában tartják Alex Zanardi korábbi autóversenyzőt, paralimpiai bajnokot, aki pénteken verseny közben teherautóval ütközve szenvedett súlyos sérülést. A sienai kórház tájékoztatása szerint az 53 éves sportember állapota továbbra is kritikus, de stabil, és lélegeztetőgépen van. Zanardi kézzel hajtott, háromkerekű járművel, handbike-kal vett részt egy parasportolók részére rendezett országos váltóversenyen, és áttért a teherautó sávjába. Az ütközés során leesett a sisakja, súlyos fej-, arc- és szemsérüléseket szenvedett, ennek ellenére az orvosok megérkezéséig eszméleténél volt. A baleset után helikopterrel kórházba szállították, ahol háromórás műtéten esett át. Az operációt végző orvos szerint a beavatkozás jól sikerült, viszont nehéz megmondani, hogyan alakul majd Zanardi állapota a következő napokban.

Zanardi ismert autóversenyzőként 2001-ben egy németországi versenyen olyan súlyos balesetet szenvedett, hogy mindkét lábát amputálni kellett. Ezt követően a saját maga által tervezett protézis segítségével megtanult újra járni, majd túraautóban is versenyzett. Ezt követően talált új kihívásként a kézi hajtású kerékpárra, amelyben négy paralimpiai bajnoki címet nyert: kettőt 2012-ben Londonban, kettőt 2016-ban Rióban.