2024. április 25., csütörtök
ÉRDEKES HONLAPOK

Trianon-térképek gyűjteménye, koronavírus-járvány és dzsessz

A Mapire.eu történelmi térképeket archiváló szolgáltatás a trianoni békeszerződés 100. évfordulójára tette elérhetővé azokat a széles körben nem ismert határtérképeket, amelyeken Magyarország trianoni határait meghúzták. Kevesen tudják, hogy a szerződés aláírását követően még éveken keresztül folyt a térképek rajzolása, illetve Magyarország határainak a részletes meghúzása. A térképek georeferálva, a mostani geodéziai koordináta-rendszerekre illesztve szerepelnek, vagyis a Google Mapsen a mai helyszínek is könnyen azonosíthatóak, ha a megjelenő térképeknél játszunk az átlátszóság sávjával. A minden tekintetben érdekes térképeket a shorturl.at/gkoy2 címen található oldalon böngészgethetjük.

***

A koronavírus-járvány kitörésével számos új fogalom, tennivaló vált mindennapossá életünkben. Gondoljunk csak a védekezés különböző formáira, a közösségi távolságtartásra, a különböző ellenőrzésekre, mozgáskorlátozásra. Mindezt a felnőtteknek is nehéz volt az egyik napról a másikra megszokni, nemhogy a fiataloknak és a gyermekeknek. Ebben nyújthat segítséget, illetve magyarázza el a jelenleg is még dúló pandémiát a Blockdown Simulator elnevezéssel Minecraft játékhoz ingyenesen letölthető bővítmények gyűjteménye (www.blockdown.net), ezek lényegében kis videojátékok, amelyekkel közülük az egyik a vírus terjedését (a játékban egy zombi tombolása látható, miképpen is fertőz meg egy kis falut), magyarázzák el a honlap szerkesztői, de a közösségi távolságtartás módszereit, illetve azt is bemutatja, hogy amennyiben megfertőződünk, miképpen cselekedjünk, tünetek jelentkezése esetén miképpen kérjünk egészségügyi segítséget.

***

A különböző közösségi oldalakat használva tisztában kell lennünk azzal, hogy amennyiben nem veszünk igénybe különböző titkosító alkalmazásokat, ezek többé-kevésbé követik böngészési szokásainkat. Ha kíváncsiak vagyunk arra, hogy a Google, a Facebook, a Instagram, Twitter, Amazon, de még a böngészőink is milyen adatokat tárolnak rólunk, a Who's Watching You? honlap (www.vpnmentor.com/research/whos-watching-you/#) segítségével megtekinthetjük ezeket.

***

Az idei tavasz megérkeztével szűkebb pátriánk területén egy újabb, elsősorban irodalomra összpontosító értelmiségi tömörülés is bontogatni kezdte szárnyait, és vele együtt egy honlap is elindult a www.fuvesz.com internetes címen. A Füvész, vagyis a Független Vajdasági Értelmiségiek Szövetségének honlapján a profik mellett kezdő, szárnyait bontogató irodalmár, irodalommal kísérletező független vajdasági fiatal és kevésbé fiatal számára biztosítanak teret, ugyanakkor a szervezet nem titkolt szándéka, hogy egy könyvkiadó létrehozásában felkarolja a független, illetve háttérbe szoruló alkotókat, s számukra nemcsak publikálási lehetőséget, hanem szereplést, különböző, rangos hazai és külföldi szakmai rendezvényeken való megjelenési lehetőséget is biztosít.

***

Izgalmas kísérletbe vágtak a Jazzkeys honlap szerkesztői. A www.jazzkeys.plan8.co oldalra bármit is begépelünk a számítógép billentyűzetén, azt zenehanggá alakítja át, így írhatunk levelet, verset és akár újságcikket is, amit utána meg is hallgathatunk, hogy milyen free jazzes beütésű szerzemény kerekedett ki belőle.