2024. április 19., péntek
ZOMBORI VÁROSI KÉPVISELŐ-TESTÜLET

Kényelmes haladó többség

A kilenc induló lista közül hét bejutott a városi képviselő-testületbe, a VMSZ öt képviselői helyet szerzett, a választópolgárok fele nem élt szavazati jogával.
Zombor városban a szavazópolgárok 47,53 százaléka járult az urnák elé.

A híres zombori sétálóutca hátterében a csodálatos megyeházával (Fotó: Molnár Edvárd)

A híres zombori sétálóutca (archívum)

A Városi Választási Bizottság által véglegesített adatok szerint a városi képviselő-testületben a Szerb Haladó Párt meggyőző többséget szerzett a befutott 39 helyi képviselőjével. A 61 fős testületben ez a létszám kényelmes többséget biztosít, a haladók akár egyedül is kormányozhatnák a várost, de kétségkívül elnyerik más pártok támogatását is.

A választásokon a 73 495 bejegyzett polgárból 34 934-en szavaztak, de az urnákban kevesebb, 34 927 szavazólapot találtak, a maradékot valaki bizonyára hazavitte emlékbe. A leadott szavazócédulákból 1492 érvénytelen volt.

A Szerb Haladó Párt 19 695 polgár bizalmát nyerte el, vagyis az urnák elé járulók több mint 56 százaléka rájuk voksolt. A monarchisták és a szocialisták közt holtverseny alakult ki, A Zombor új arca – a Szerb Királyság Megújulási Mozgalom 2861 voksot szerzett, a Szerbiai Szocialista Párt mindössze egy szavazattal kapott kevesebbet, mindkét listáról öten jutnak be a városi képviselő-testületbe, miként a VMSZ-nek is öt képviselője lesz a 2613 szavazat után.

Meglepetésszámba megy a Söprű 2020 – Megtisztítjuk Zombort lista eredménye, 1711 szavazattal három mandátumot tudhat magáénak.

A radikálisoknak mindössze két képviselője lesz a városi képviselő-testületben, Šešelj pártja 1295 szavazatot kapott, a Vajdasági Front 1104-et, ami ugyancsak két mandátumot jelent. A Zombori Népi Front – Dr. Miroslav Stojisavljević listát a 972 szavazata nem juttatta be a városi képviselő-testületbe, miként a 322 szavazatot szerzett Szövetség Zomborért is kívül rekedt a testületen.

A szavazási bizottság jelentése szerint a választás idején semmilyen komolyabb szabálysértés nem történt, a voksolást sehol nem kell megismételni.