2024. április 20., szombat

Útbaigazítás a leendő elsőéveseknek

A VaMaDiSz csapata három napon keresztül segíti az egyetemi karok felvételi vizsgájára jelentkező diákokat

A Vajdasági Magyar Diákszövetség az idén is megszervezte a Help4U felsőoktatási beilleszkedési programját, amely az eddigi években a Help Me nevet viselte. A program keretében szerdán, csütörtökön és pénteken az aktivisták az újvidéki egyetemi városnegyedben nyújtanak segítséget a felvételi vizsgákra jelentkező végzős középiskolásoknak.

Az aktivisták szerdától péntekig 9 és 13 óra között várják az érdeklődőket (Fotó: Ótos András)

Az aktivisták szerdától péntekig 9 és 13 óra között várják az érdeklődőket (Fotó: Ótos András)

Sok fiatal számára ez az első önálló szerb nyelven történő ügyintézés, ráadásul ennek sikerességétől is függ, hogy beléphetnek-e a felsőoktatás kapuján. A szervezet tagjai tapasztalataikkal és az ügyintézés átvállalásával segítenek és támogatják fiatalabb társaikat. 

Az idősebb hallgatók több standdal és információs pulttal várják az érdeklődőket. Központi standjukat, ahogyan az előző években is, az egyetemi városnegyed központjában, a gyalogos körfogalomnál helyezték el, emellett a Műszaki Tudományok Kara előtt, illetve az egyetemei város elején kérhető tájékoztatás. Az aktivisták segítenek a dokumentumok kitöltésében, az ügyintézésben és útbaigazítást adnak minden érdeklődőnek.

– Azért vagyunk itt, hogy másokon segíthessünk. Sokan keresték ma meg a standjainkat, leginkább szüleikkel jönnek a leendő gólyák, és általában útbaigazítást kérnek. Elmagyarázzuk nekik, mi merre található, illetve hol vásárolhatják a felvételihez szükséges dokumentumokat, és melyik tolóablaknál adhatják át azokat. Nagy számban vannak azonban olyan középiskolások is, akik egyedül érkeznek. Nekik elsősorban a szerb nyelvű dokumentumok kitöltésénél kell segíteni, illetve akad olyan is, akit el kell kísérni az adott egyetemi karra, vagy a postára. Igyekszünk minden felmerülő problémára megoldást találni – mondta Mák Ivett, a Help4U program főkoordinátora. Hozzátette, a magyar és a szerb ajkú diákok egyaránt fordulnak hozzájuk segítségért. A magyar fiatalok körében igyekeznek népszerűsíteni az Európa Kollégiumot, valamint a Magyar Nemzeti Tanács különféle programjait.

Az idén nyereményjátékban is részt vehetnek az érdeklődők. Az aktivisták digitális szerencsekerékkel várják a diákokat, akik egy-egy, a VaMaDiSz-szel kapcsolatos kérdés megválaszolását követően, értékes nyereményekre tehetnek szert. A tárgynyeremények között szerepel a szervezet logójával ellátott bögre, füzet, jegyzetfüzet, öngyújtó, illetve póló is.

Sokan keresték fel a VAMADISZ standjait (Fotó: Ótos András)

Sokan keresték fel a VAMADISZ standjait (Fotó: Ótos András)

A diákszövetség igyekszik népszerűsíteni a Moovit elnevezésű telefonos alkalmazást is, amely segítségével a nagyobb városokban, például Újvidéken, a diákok megnézhetik, hogy a buszállomástól az egyetemi városig melyik autóbuszjárattal juthatnak el. Megmutatja, melyik megállóban szálljanak fel, valamint azt is, hogy az adott megállóhoz pontosan mikor ér oda a városi busz, továbbá az érkezési időt is mutatja.

Az aktivisták szerdától péntekig 9 és 13 óra között várják az érdeklődőket. A program célja, hogy a szervezet tagjai megkönnyítsék a most érettségizettek számára az egyetemi ügyintézés első lépéseit, valamint hogy segítsenek nekik legyőzni a felmerülő nyelvi akadályokat.