2024. március 29., péntek

Egymilliárd eurós hitel a gazdaság megsegítésére

Siniša Mali pénzügyminiszter bejelentette, hogy a kis- és közepes válallatok részéről eddig a hazai pénzitézetekhez mintegy egymilliárd euró értékű hiteligénylés futott be, amelyet az állam folyósít a vállalkozások megsegítésére. Ezek a kölcsönök azoknak a gazdasági intézkedéscsomagoknak a része, amelyet a mikro-, kis- és közepes vállalatok megsegítése érdekében hozta az állam a koronavírus-járvány okozta válság leküzdésére – közölte a pénzügyminisztérium. Siniša Mali elmondta, hogy a gazdasági eredmények kiválóak, és az állam által indítványozott gazdaságélénkítő intézkedések teljes mértékben megfeleltek a járvány okozta krízisnek – áll a pénzügyminisztérium közleményében.


– Eddig 6332 kölcsönt hagytak jóvá, amelyeknek az összértéke 526 millió euró, beleértve a 4966 szerződéses kölcsönt, amelyek összértéke 365 millió euró. Ezenkívül újabb 3449 hiteligénylés jóváhagyásán dolgoznak, amelyeknek az összértéke 552 millió euró – közölte Siniša Mali.
Hozzátette, ezek a számok azt mutatják, hogy eltaláltuk a probléma lényegét, másrészt ezek az intézkedések nélkülözhetetlenek a gazdaság stabilitása érdekében, és a gazdaság további megerősítésének, valamint a munkahelyek megőrzésének egyetlen módja. Mali emlékeztetett arra, hogy a hitelek a gazdasági serkentőcsomagok részei. A gazdaság és a polgárok megsegítésére összesen 5,1 milliárd eurót biztosítottak. A pénzügyminiszter felkérte a vállalotokat és a vállalkozókat, hogy jelentkezzenek a támogatásra.
– Az igénylések jól mutatják, hogy a legnagyobb kihívással a mikro- és kisvállalkozók szembesülnek, nekik volt ugyanis a leginkább szükségük a gazdasági serkentőcsomagra. A mi célunk az volt, hogy ezeket a vállalkozásokat segítsük. Felhívom azok figyelmét, akik még mindig gondolkodnak az ilyen típusú segítségnyújtáson, jelentkezzenek és ragadják meg az alkalmat, mert ez a megfelelő mód a vállalkozások megmentésére. Ezek a hitelek rendkívül kedvezőek. A törlesztési határidő 36 hónap, a türelmi idő 9-től 12 hónapig tart, az állam pedig 80 százalékig garantálja a hitelkeret megtérítését – mondta Siniša Mali.