2024. április 18., csütörtök

A mezőgazdaság a 21. században

Megújuló energia felhasználása a mezőgazdaságban – Példák a gyakorlatból címmel szervez online workshopot 2020. június 26-án 10 és 14 óra között a keceli T.G.-Virágdekor Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, a zentai Pro Scientia Naturae Alapítvány és a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola a C-AGRO-Dev Határon Átnyúló Agrárgazdasági Fejlesztési Program (HUSRB/1602/41/0167) keretében.

A képzésre jelentkezők a legkorszerűbb XXI. századi termesztési, agrártechnológiai, valamint vállalkozási és fenntarthatósággal kapcsolatos ismereteket sajátíthatják el. Elsősorban olyan mezőgazdasági vállalkozók, őstermelők, élelmiszer-feldolgozó cégek, agrár-felsőoktatásban részt vevők jelentkezését várják, akik tudásukat és ezzel együtt piaci esélyeiket is növelnék a programban való részvétellel.

– Ez a workshop egy kétéves IPA-projekt záróakkordja. A keceli és zentai partnerünkkel való együttműködés 2018. július 1-jén indult és 2020. június 30-án zárul. A fő célunk egy átfogó, határokon átnyúló agrárgazdasági fejlesztési rendszer létrehozása és fenntartása volt. E rendszer célközönségét a mezőgazdasági termelők, családi gazdaságok jelentik, nagy hangsúlyt fektettünk a vállalkozói kompetenciáik fejlesztésére, valamint arra, hogy megismertessük velük, milyen modern mezőgazdasági technológiákkal, informatikai megoldásokkal tehetik versenyképesebbé gazdaságukat. A projekt összértéke 335.649,6 euró, ebből az európai uniós hozzájárulás 285.302,16 euró – foglalta össze Fürstner Igor, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola igazgatója.

Milyen tevékenységek valósultak meg a projekt keretében?

Projektpartnereinkkel közösen egy központi információs internetes platformot fejlesztettünk ki, kutatást végeztünk, valamint tananyagokat dolgoztunk ki, tettünk elérhetővé. Továbbá a célcsoport számára hozzáférést biztosítottunk az agrometeorológiai állomás által szolgáltatott mérési eredményekhez, valamint a projekt keretében beszerzett eszközökhöz is. A Szabadkai Műszaki Szakfőiskola hozzájárulása a projekthez egyrészt egy olyan tanulmánynak a kidolgozása volt, amely a megújuló energiaforrások mezőgazdaságban történő hasznosítására kínál megoldási lehetőségeket, elsősorban a kisebb családi gazdaságoknak, ugyanis a napenergia, a szélenergia, a geotermikus energia és a biomassza megújuló energiaforrások hasznosítható potenciálja igen jelentős régiónkban mind a fenntarthatóság, mind pedig az energiaellátás szempontjából. Az elkészült tanulmány alapján egy négy modulból álló képzést dolgoztunk ki magyar és szerb nyelven. Igaz, hogy e témákkal részletesen foglalkozik a magyar és külföldi szakirodalom is, de a mezőgazdasági termelőknek nem tudományos tanulmányokra, de nem is egyszerű reklámszövegekre van szükségük, hanem gyakorlatorientált ismeretekre. A tantervünket ez a szemlélet vezérelte. Úgy igyekeztünk összeállítani a tananyagot a szélenergia, a napenergia, a geotermikus energia és a biomassza tárgykörében, hogy az segítse a gazdákat az optimális döntések meghozatalában a megújuló energiaforrások hasznosítása terén. Korszerű internetes platformon érhetők el az anyagok, így a résztvevők valóban akkor és olyan módon sajátíthatják el, amikor a leginkább megfelel számukra. A személyesre tervezett képzések is végül az online térbe helyeződtek át a járványhelyzet miatt, de nagyon jók a visszajelzések így is.