2024. április 23., kedd

Abszolút többség a képviselő-testületben

Kiemelkedő VMSZ-győzelem Topolyán

A végleges, hivatalos eredményekre még várni kell, de a vasárnapi helyhatósági választások előzetes eredményei szerint a Vajdasági Magyar Szövetség megtartotta, sőt,erősítette is vezető pozícióját a topolyai községben.

A nem hivatalos előzetes adatok alapján 19 mandátuma lesz a VMSZ koalíciójának a 35 tagú testületben.

A Szerb Haladó Pártnak valószínűleg 13 képviselője lesz, mellettük a szocialisták és a radikálisok is bejutottak a képviselő-testületbe. Utóbbiak egy, a szocialisták pedig a nem hivatalos előzetes eredmények szerint két képviselői helyet szerezhettek.

Két szavazóhelyen azonban szabálytalanságok miatt óvást nyújtottak be, valószínűleg meg kell majd ismételni a voksolást, ezért a végleges hivatalos eredményre még várni kell.

A topolyai község szavazóhelyiségeinek a többségében rendbontás nélkül, néhol kisebb, de idejében megoldott fennakadásokkal zajlott a vasárnapi voksolás. A községben 29.004 választópolgárnak az 50,44 százaléka, vagyis 14.652 személy élt a szavazati jogával. Két településen, Kisbelgrádban és Felsőroglaticán nyújtottak be óvást a megfigyelők, szabálytalanságokra hivatkozva. Bajsán két szavazóhelyen tudták leadni a voksukat a polgárok, 619-en szavaztak a Vajdasági Magyar Szövetség jelöltjeire az önkormányzati választások keretében. A helyi közösségből kapott információink alapján ez kiemelkedő eredménynek számít, ha tudjuk, hogy 8 évvel ezelőtt 410-en szavaztak a VMSZ jelöltjeire, négy évvel ezelőtt pedig 470-en. A Szerb Haladó Párt 317 szavazatot kapott, és összesen 30 érvénytelen szavazatot számláltak meg. A tartományi és a köztársasági parlamenti választás esetében is hasonló eredmények születtek. Bácskossuthfalván szintén növekedett a VMSZ szavazóbázisa, a szavazásra jogosult 4300 helybéli polgár közül 1900-an járult az urnák elé, vagyis több mint a 44%-uk. Önkormányzati szinten 1377 szavazatot kapott a VMSZ listája, 1417-en karikázták be a négyest a tartományi voksoláson, a köztársasági parlamenti választásokon pedig 1363-an. A Szerb Haladó Párt 350 körüli voksot szerzett a faluban. A négy évvel ezelőtti szavazás 891 szavazatot hozott a VMSZ részére, a haladóknak pedig mintegy 300-at.

Pacséron is fölényes győzelmet aratott a VMSZ, az önkormányzati választáson 733 szavazatot kaptak összesen, a tartományin 711-et, a köztársaságin pedig 696-ot. Az SZHP 312 voksot tudhat a magáénak a faluban önkormányzati szinten, 310-et a tartományin és 329-et a köztársasági választások esetében. A Szerb Radikális Pártra önkormányzati listájára 65-en adták le a voksukat, a Szerb Szocialista Pártot 34-en támogatták.