2024. április 18., csütörtök

Rekordmennyiségű limlom

A tavaszi lomtalanítási akció során 1128 tonna szemét gyűlt össze

Befejeződött a szabadkai Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat tavaszi lomtalanítási akciója. A március 16-án megkezdődött program keretén belül 34 helyi közösség területéről gyűjtötték be idén a háztartásokban felgyülemlett limlomot.

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

A lakosok az öt köbméter űrtartalmú kihelyezett konténerekbe dobhatták a kertjükben, udvarukban, garázsukban, erkélyükön, pincéjükben vagy a padlásukon tartott és feleslegessé vált darabos hulladékukat. A korábbi évekhez hasonlóan a közvállalat most is a városon kívüli helyi közösségekben kezdte a szemétgyűjtést, és az előre meghatározott ütemterv alapján munkáját a város központjában folytatta. A városrészek meghatározott pontjain egy-két napra helyezték ki a konténereket.

Nikola Jovičić, a Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat tervezési és fejlesztési munkacsoportjának vezetője elmondta, hogy az idei tavaszi nagytakarítás során rekordmennyiségű darabos hulladékot szállítottak el a város területén.

– Csaknem 1000 konténert ürítettünk ki a tavaszi programunk ideje alatt, a súlya összesen 1128 tonnát nyomott. A nagy mennyiség oka a koronavírus-járvány miatti rendkívüli állapot és a kijárási tilalom lehetett, mert a lakosok sok időt töltöttek otthonukban, az udvarukon és a kertekben, így főleg annak rendezésével foglalkoztak. Sok helyi közösségben több konténert is ki kellett tennünk. Az akció célja, hogy a kijelölt napokon a lakosok ezekbe a hulladékgyűjtőkbe hordják a felgyülemlett nagyobb mennyiségű lomot, ne pedig az árkokba, bozótosba, erdőkbe vigyék el, ahol ezáltal illegális szemétlerakók keletkezhetnek – nyilatkozta a munkacsoport vezetője.

Mint mondta, a legtöbb nagydarabos és háztartási hulladékot Nagyfényről, Újzsednikről, Györgyénből és Kisradanovácról vitték el. A lomtalanító szabadkai lakosok nagy része főleg építkezési törmeléket, faágakat, abroncsokat dobált a kihelyezett konténerekbe.

Azok, akik lemaradtak a lomtalanítási lehetőségről, hulladékukat saját szervezésben is elszállíthatják a városi tárolóba, ahol a közvállalat négy dinárért veszi át a szemét köbméterét. A közvállalat egy utánfutónyi szemetet ingyen beenged a szeméttelepre, a föld és a kőtörmelék köbméterenkénti ára pedig csupán tíz para.