2024. április 25., csütörtök
ÓBECSE

A VMSZ 80 százalékkal több szavazatot kapott, mint négy éve

A VMSZ 80 százalékkal több szavazatot kapott, mint négy éveA Vajdasági Magyar Szövetség 80 százalékkal több szavazatot kapott, mint 2016-ban, Óbecse község területén csaknem 33 ezer polgár voksolhatott vasárnap.

Nem minden „helyi” újságíró tudja: ez az óbecsei községháza (Fotó: Fehér Rózsa)

Óbecse központja (Fotó: Fehér Rózsa)

Közülük több mint 17 ezren éltek is ezzel a lehetőséggel, ami 53,5 százalékos részvételi arányt jelent. Négy évvel ezelőtt ez a szám 52,85 volt.

2016-ban 9, az idén pedig már csak 5 választási lehetőségük volt az óbecseieknek a helyhatósági választásokon, és be is juttatták az összes indulót a községi képviselő-testületbe. A községi választási bizottság tegnap reggel közzétett adatai szerint a Szerb Haladó Párt a szavazatok 52,09 százalékával 20 képviselői helyet szerzett az eddig 15 helyett, míg a Vajdasági Magyar Szövetség 11 mandátummal rendelkezik majd a korábbi héttel szemben – ehhez a szavatok 29,31 százalékára volt szüksége. A választások nagy vesztese a Szerb Királyság Megújhodási Mozgalma és a Monarchista Front alkotta koalíció lett, amelynek csupán két jelöltjét juttatták be a szavazók 5,78 százalékos eredménnyel a helyi parlamentbe, miközben eddig öten voltak. Két új színfoltja lesz a leendő községi képviselő-testületnek: a Szerbiai Szocialista Párt (4,97%) kettő, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga és a Vajdasági Párt alkotta Vajdasági Front (3,50%) egy képviselővel vehet majd részt a testület munkájában.

A 2016-os választások után a községi képviselő-testület soraiban két olyan ellenzéki csoport is volt, amelyek most nem indultak: az egyik a három taggal működő, Elég volt! Mozgalomként rajtolt, később Csak helyben néven futó polgári csoportosulás, a másik pedig a négy tagot számláló Magyar Mozgalom–VMDK-koalíció volt. 2016-ban az MM–VMDK listára 1614 voks érkezett, a VMSZ–VMDP–MEP koalíció pedig 2844 szavazatot szerzett – utóbbira most összesen 5152-en szavaztak.

Incidens ugyan nem történt, de Óbecsén vasárnap reggelre több választóhely előtt a járdára, illetve az úttestestre ismeretlenek piros festékkel egy bekarikázott hármast festettek, ezen a sorszámon indultak az önkormányzati választásokon a szocialisták. Ezeket a felfestéseket a választási bizottság utasítására átfestették, és délelőtt a haladók két transzparensét is eltávolították, mert azok a választóhelytől kevesebb mint 50 méterre helyezkedtek el. Egy helyi újságíró annak is szemtanúja volt, amint irattartós emberek házaltak, közöttük közvállalati vezetők is, az újfaluban kombi segített eljutni a szavazóhelyre polgárokat, és sms-üzenetek is megzavarták a kampánycsendet.