2024. április 20., szombat
SZERB NEMZETI SZÍNHÁZ

Készül a kegyetlen komédia az életről

Rosencrantz és Guildenstern William Shakespeare Hamlet, dán királyfi című tragédiájának szereplői. A király két udvaronca, kiknek feladata az volt, hogy Hamlet után kémkedjenek, mindezt úgy tudták kivitelezni, hogy barátságot mímelve elnyerték a dán királyfi bizalmát. A szereplőket később több szerző, többek között Tom Stopperd is életre hívta Rosencrantz és Guildenstern halott című kultikus abszurd drámájában. E drámaszöveg alapján folynak a készülő előadás próbái a székvárosi Szerb Nemzeti Színházban.

Mint Igor Pavlović, az előadás rendezője kifejtette: a Rosencrantz és Guildenstern halott című dráma főszereplői Shakespeare Hamletjének mellékszereplői. Minden igyekezetükkel arra törekszenek, hogy megtalálják életük, létezésük értelmét ebben a teljesen determinált világban. Bármennyire is kicsi, jelentéktelen az ő szerepük a dán királyfi tragédiájához viszonyítva, kettőjük nélkül azt nem játszhatja el a királyfi. Ők két apró fogaskerék a sors kegyetlen gépezetében, szerepüket csak úgy tudják megformálni, ahogyan az már előre meg van írva. Vitatkozhatnak ugyan a bölcseleti kérdésekről, de nem tudják megváltoztatni a Hamlet dráma cselekményét. Nincs szabad akaratuk, nincs választási lehetőségük még akkor sem, amikor úgy tűnik, életsorsukról önállóan döntenek. Az előadás kegyetlen komédia az életről, amely az abszurd élet elfogadását szuggerálja. Az előadás az elidegenedés motívumaival, valamint az igazság megismerésének lehetetlenségével, az identitás elvesztésének, a halál elkerülhetetlenségének és a szabad akarat hiányának a kérdéseivel foglalkozik.

Kiváló színművészek alakítják a szerepeket: Aleksandar Milković, Vukašin Ranđelović, Aleksandra Pleskonjić, Sanja Mikitišin, Jovana Pleskonjić, Aleksandar Gajin, Ljubiša Milišić, Danilo Milovanović és Grigorije Jakišić. A zenét Irena Popović Dragović írta, a jelmezeket Senka Ranosavljević tervezte, a színpadterv Željko Piškorić munkája, Igor Greksa felel a színpadi mozgásért, Mina Petrić, Nikola Đonović és Divna Stojanov pedig az előadás szövegkönyvén dolgoztak.

A bemutatóra a tervek szerint július 8-án kerül sor.