2024. április 26., péntek

Új életrajzi könyv jelent meg Kunderáról

Új életrajzi könyv jelent meg a Csehországban született és Franciaországban élő íróról, Milan Kunderáról a Paseka és Argo könyvkiadó gondozásában. Jan Novak Kundera: Cesky zivot a doba című könyve az író csehországi éveit, életét mutatja be.

Novak négy évig dolgozott az életrajzon, de Kundárával nem beszélt róla, mivel a 45 éve Párizsban élő író nem válaszolt konzultációs kéréseire. A könyvben a Kunderáról nyilvánosan elérhető forrásokat használta fel, köztük az egykori cseh kommunista titkosrendőrség, az StB archívumát. A szerző azt mondta, hogy művében megpróbálja óvatosan eloszlatni azt a mítoszt, amelyet Kundera felépített önmagáról.

Novak ír arról, hogy meggyőződése szerint igaz az a közelmúltban felbukkant történet Kunderáról, amely szerint egyetemistaként besúgott egy férfit a kommunista rendőrségnek 1950-ben. A férfi ezután éveket töltött egy szigorúan őrzött börtönben. Kundera cáfolta az állításokat, és irodalmi körökből világszerte számos személyiség kiállt mellette.

Petr Onufer, az Argo szerkesztője úgy véli, hogy a könyv kissé megváltoztatja a csehek véleményét Kunderáról.

„Kundera műveit széles körben olvassák és igen elismertek hazánkban, és az író is hasonló népszerűségnek örvend annak ellenére, hogy gyakran hamis legendák keringenek a cseh olvasókról és kiadókról, mondván méltánytanul ítélik meg Kunderát és nem kívánnak neki világsikert” – hangoztatta.

„Ugyanakkor bizonyos csavarok és fordulatok Milan Kundera életében nem igazán csodálatra méltóak, és megéri bemutatni azokat. De nem az volt a fő cél, hogy leleplezzük a világhírű írót, fontos, hogy egy szabad és kritikus vita folyjon munkáiról, életéről. (...) Jan Novak Kundera életrajza nagyon értékes hozzájárulás egy ilyen vitához” – közölte Onufer.

Milan Kundera decemberben kapta vissza cseh állampolgárságát, amelytől az 1970-es évek végén fosztotta meg a csehszlovák kommunista rendszer.